Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trädfällning upprör

Alar har sågats ner och två gamla bokar har fällts. Nu anklagas kommunen för att skövla Norra stadspark i Skanör. Men grodvänner gläds och en plan för återplantering är på gång.

Först sågades de sjuka almarna ner; de var många och stora. Sedan kom turen till alarna som lade Holmevanningen i skugga och försvårade livet för groddjuren. För att få in sol och ljus fälldes träden på dammens södra och västra sida.
– I en mörk damm med låg vattentemperatur hinner inte alla yngel utvecklas. En damm måste ha bra ljusinsläpp för att locka till sig vatteninsekter, groddjur och salamandrar. Annars blir det till slut bara ett mygghål, säger Jan-Åke Hillarp, biolog och reservatstillsynsman.
Men när NC C:s personal för någon vecka sedan också gav sig på två gamla bokar var måttet rågat för många. Därefter har stadsträdgårdsmästare Lisa Johansson fått ta emot åtskilliga telefonsamtal från Skanörsbor, som upprörts av vad de kallar skövlingen av Norra stadsparken.
– De som ringer ifrågasätter om vi i kommunen har den rätta kompetensen att skilja mellan sjuka och friska träd. Men båda bokarna hade röta och utgjorde en fara. Innanför det tunna yttre skalet var det en enda sörja. Träden kunde när som helst bara vika sig.
Beslutet att fälla både bokarna och alarna togs i samråd med miljöchefen Lars Robert Göranson och efter diskussioner med länsstyrelsen, framhåller Lisa Johansson.
– Jag kan förstå att människor reagerar. Att ta bort träd är känsligt och här i Norra stadsparken har många stora träd försvunnit, så självklart märks det.
Men parken kommer att få ny växtlighet, och i arbetet med att ta fram förslag på hur den ska se ut tänker kommunen ta hjälp av Skanörsborna.
– Vi ska föra en dialog med dem som bor runt parken. De är väldigt engagerade, säger Lisa Johansson.
En vanning är en grävd damm. Därifrån togs vatten till kreaturen.
SKANÖR
Holmevanningen

Skanörs stadspark

Merparten av marken som i dag utgör stadsparken, har donerats av Severin Axelson. Han föddes i Skanör 1848, men levde och verkade som grosshandlare och politiker i Malmö. Somrarna tillbringade han i sitt hus Villa Solhaga i Falsterbo, där han avled 1926. Han ägde också området som nu är Axelsons torg i Skanör.

I Norra stadsparken uppfördes 1914 Skanörs dansbana. Den revs 1965 med motiveringen att musiken störde grannarna.

Källa: ”Skanör och Falsterbo efter sillatiden” av Lars Dufberg, ”Skanörs och Falsterbos historia från A till Ö” av Christer Melin.

Gå till toppen