Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Fler har gått i fällan

Ytterligare fyra välrenommerade professorer i Lund, med tunga meriter och många publicerade vetenskapliga verk bakom sig, har gett efter för fåfängan.

Christer Lindberg, professor i socialantropologi och ledamot i Vetenskapssocieten i Lund, anger i sin meritförteckning att han nominerats till "International Scientist of The Year 2003". Den meriten fanns med när han sökte och fick tjänsten som professor.
– De ville att jag skulle köpa utmärkelser men det ignorerade jag. Detta beror på ren okunnighet från min sida. Men nu när du säger det kanske jag ska ta bort det.
Hur är det med fåfängan?
– Det är klart att jag blev smickrad men i vår värld är det andra saker som betyder något.
* Germund Tyler, professor emeritus i ekologi och medlem i Vetenskapsakademin, stoltserar med sju sådana meriter i sin cv. Vid tre tillfällen har han också kammat hem över 1,1 miljoner kronor i forskningsbidrag från forskningsrådet Formas med bland annat dessa meriter.
– Detta är en sorts utmärkelser och erkännanden och det har man ju all anledning att ange i sitt cv. I vilken utsträckning de beaktas vet jag inte.
Anser du att detta är seriösa meriter?
– Det är svårt för en enskild forskare att bedöma vilka som är seriösa och inte seriösa. Jag har inte märkt av det oseriösa.
Su Mi Dahlgaard-Park, professor i Business administration vid Campus i Helsingborg som tillhör Lunds universitet. Anger i sitt cv fyra "utmärkelser och hedersomnämnanden" från det ifrågasatta International Biographical Institute in Cambridge. Senast utnämndes hon som International Professional of the Year 2010.
Jan Öberg, freds- och framtidssforskare, tidigare ordförande för Lund University Peace Research Institute, grundare av TFF, The Transnational Foundations for Peace and Future Research.
Poängterar i sin meritförteckning att han 2006 nominerades till The world Medal of Freedom av American Biographical Institute. Han anger också att han fått utmärkelsen "21st Century Award for Achievement "av International Biographical Centre in Cambridge.
Sydsvenskan har förgäves sökt Jan Öberg och Su Mi Dahlgaard-Park för en kommentar.
Gå till toppen