Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Köpta diplom – så funkar det

Företagen bakom meriterna hävdar att de faktakollar alla nominerade. Men Sydsvenskans test visar att de godkänner titlar som "Regional finansminister i Skåne" och "Supreme Pellejoens of Lundagaard".

Vem som helst kan nominera sig själv på företagens hemsidor. Ett par veckor senare dimper ett brev ned i brevlådan där företagen gratulerar till den prestigefyllda nomineringen. Men till skillnad från andra utmärkelser offentliggörs inte vinnarna annat än i företagens egna publikationer.
Nomineringen är gratis men för att kunna bevisa att man fått utmärkelsen måste man alltså köpa böcker, diplom och medaljer i stegrande prisskala.
Företagen hävdar själva att de har researchavdelningar som ska se till att de kan erbjuda "heltäckande information om prominenta personer från olika bakgrunder", som International Biographical Centre in Cambridge skriver på sin sajt. Men i själva verket är det upp till den nominerade att lista de meriter som ska tryckas.
Frilansjournalisten Christian Fredriksson har för Sydsvenskans räkning testat faktakontrollanterna på International Biographical Institute.
Resultatet är slående.
Christian Fredriksson nominerades omgående till International Biographical Centers referensverk "2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century". Allt han behövde göra var att korrekturläsa och faktakolla sina meriter:
Utbildning:
PhD, Reproductive linguistics
Utnämningar:
Secretary-General i Snapphanarna, Skyffladyngamåla
CEO, The Future Factory
Regional Chancellor Exchequer
Lektor Eslövs universitet
Hedersomnämnande:
Häradsbetäckare, Swedish Honorary Veterinarian
Supreme Pellejoens of Lundagaard
I brevet framgår också vad det kostar att köpa boken, diplomen och medaljer: mellan 2000 – 5000 kronor, beroende på om man bara vill ha boken eller också diplom, the Medal of Intellect eller kanske en "Deluxe Edition" med fuskläder och guldkant.
Gå till toppen