Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Västkustbo hittade monsterfisken sillkungen

Kurt Ove Eriksson fann i lördags ett exemplar av den sällsynta jättefisken Sillkungen utanför sin sjöbod.

Pensionerade byggnadsingenjören Kurt Ove Eriksson bor i Bovallstrand utanför Lysekil. I lördags gick han till sin sjöbod för att jobba med reperationer då han hittade monsterfisken flytande i vattnet.
Osäker på vad det var kontaktade han Havets hus i Lysekil som på beskrivningen förstod att det var något utöver det vanliga.
– Vi vågade inte tro att det verkligen var en sillkung för det är så ovanligt men vi hoppades naturligtvis, säger Emma Norén, marinbiolog på Havets hus.
Väl på plats konstaterade den ditreste marinbiologen att det rörde sig om en sillkung som mätte tre och en halv meter. Fisken räknas till världens längsta benfisk och kan bli över elva meter lång. Den har ett särpräglat utseende, och för tankarna till en kinesisk drake. Många tror att den har gett upphov till myterna om havsormar. Den tros leva på djupt vatten, ner till 1000 meter.
– Det är svårt att säga hur gammal den är, men av längden att bedöma var det nog en ungfisk. Jag tror inte att den var könsmogen i alla fall. De skaffar ungar sent, säger Emma Norén.
Den ilandflutne fisken var i fint skick. Gälarna som undersökts var fräscha och det mesta tyder på att djuret dött nyligen. Dessvärre hade dess långa spröt som är typiska för en sillkung lossnat.
Sillkungen finns i de flesta hav. Fynd har gjorts i bland annat Thailand och Mexiko. Men fynden är ovanliga. Emma Norén bedömer att man hittar en fisk ungefär vart femte år. I Sverige är det 131 år sedan man senast fann en sillkung. Då var den två och en halv meter lång.
– Det finns egentligen bara två kända tidigare fynd av sillkungen i Sverige. Båda finns uppstoppade på Naturhistoriska riksmuseet. Den äldsta är från 1700-talet och den yngre från 1800-talet så båda börjar ju bli lite till åren, säger Maria Jämting, vd på Havets hus.
Den nya jättesillen kommer också att stoppas upp och ställas ut, just nu är det oklart om det blir i Göteborg eller Stockholm.
– Men vi hoppas i alla fall att vi får göra en avgjutning först. Vi har en utställning om havsmonster just nu och där hade den passat bra, säger Emma Norén.
Gå till toppen