Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missnöjda svenskar fantiserar om gruppsex

I en jämförelse mellan fyra nordiska länder är svenskarna mest missnöjda med sitt sexliv.

Bild: Arkiv: Scanpix
STOCKHOLM. – Det är en alldeles för hög siffra. Den måste förbättras, säger Maria Bergström, sexualrådgivare på RFSU.
I den årliga undersökningen Kådiskollen har RFSU låtit totalt 5 497 statistiskt utvalda personer – och som säger sig ha haft sex minst en gång – i åldern 15-74 år i Sverige, Danmark, Finland och Norge klargöra sina attityder och vanor vad gäller sex.
Av svenska 15–20-åringar uppger hela 65 procent att de någon gång haft oskyddad sex. Följden blir fler fall av könssjukdomar, som klamydia.
– Det är ju det som är tydligt i Sverige, säger Bergström.
Bergström påpekar vikten av att få ungdomar att använda kondom, som är det säkraste sättet att skydda sig från könssjukdomar. I den frågan har skolan och de förebyggande sjuk- och hälsovården en viktig roll, säger hon.
– Mottagningarna har börjat förbättra de preventiva samtalen. Då är det viktigt att de får resurser att inte bara möta ungdomarna under några minuter utan att de får tid att föra de här samtalen.
Ändå finns en ljusglimt bland ungdomarna. Tidigare år har cirka 20 procent av de svenska 15–20-åringarna sagt att de inte använder något skydd alls, men i år har det sjunkit till tolv procent.
– Det är en förbättring, och kanske ett trendbrott, säger Bergström.
I Danmark och Norge har ännu större andel av 15–20-åringarna haft oskyddat sex.
I övrigt är svenskarna så in i norden sura på sexet. Hela 28 procent av samtliga tillfråga 1 206 svenskar säger att de är "inte alls" eller "inte särskilt" nöjda med sitt sexliv. Det är lika stor andel missnöjda som i Finland, medan norska och danska svarande är mer nöjda.
Och i gruppen 15–20 år är svenskarna, även här 28 procent, mest missnöjda.
I fråga om sexfantasier drömmer svenskarna mest i Norden om gruppsex, 37 procent. Den fantasin toppar i samtliga fyra länder. I Norge går folk också mera loss på att ha sex på platser där de riskerar upptäckt – och i Danmark får tankarna på sex med en kompis blodet att sjuda.
Gå till toppen