Lund

Rektor tonar ner köpta meriter

– Jag har själv varit forskningsfinansiär och vet att man tittar på vad man publicerat och vilka resultat man kommit fram till, säger rektor Per Eriksson efter Sydsvenskans avslöjande om professorer med köpta meriter.

– Det är olyckligt när sådant här uppstår, säger Per Eriksson, rektor på Lunds universitet.
"International Scientist of the Year", "2000 Most Outstanding Intellectuals of the Year" och "World Wide Honours List Award". Det är några av de titlar och utmärkelser som professorer på Lunds universitet spetsat sina cv:n med.
Problemet är att meriterna brukar kallas för "vanity scams", alltså en sorts bluff som riktar sig till fåfänga människor.
Vice rektorn, Sven Strömqvist, är en av dem som också använt en sådan merit för att äska pengar hos Vetenskapsrådet.
Per Eriksson, rektor på Lunds universitet, tonar dock ned händelsen.
– Det är olyckligt, men det ska ses i sitt sammanhang. Jag har själv varit forskningsfinansiär och vet att man inte tittar så mycket på de mer perifera sakerna i ett cv utan på vad man publicerat och vilka resultat man kommit fram till, säger han.
Vilka krav bör man ställa på att meriterna är korrekta när man äskar offentliga medel?
– Det är klart att man ska vara korrekt, men sedan kan man ju bli lurad. Det är beklagligt. Och Sven (Strömqvist) är ledsen för att det skett.
Att fyra professorer på universitetet använt liknande meriter anses dock tillräckligt graverande för att frågan ska tas upp på nästa Dekanråd.
– Jag har den här Toyotainställningen att inte bli hispig över att något inte fungerat perfekt, utan att ta tag i det och förändra till det bättre.
Finns det en fåfänga bland många forskare?
– Jag brukar skoja om att drivkraften inom näringslivet är girighet och drivkraften inom akademin är fåfänga. Det är ju inte okänt inom akademin att det finns primadonnor. Men man ska komma ihåg att det också är personer som många gånger gör storverk.
Pär Omling, generaldirektör på Vetenskapsrådet, är inte orolig för att de omstridda meriterna ska ha påverkat rådets bedömningar.
– Man kan förstås aldrig vara hundra procent säker på att ingen här blivit påverkad. Men jag är inte orolig, säger han.
– Det är klart att meriterna ska vara korrekta och sanna men vi tittar mycket på vetenskapliga meriter. Det andra är ju tramsmeriter. Att ha utmärkelser från olika sällskap är ju inte absoluta meriter.
Varför tro du att så meriterade forskare tar med så lösa meriter?
– Forskare är också människor och blir väl smickrade som alla andra. Sedan är det en våldsam konkurrens i forskarvärlden och alla gör väl vad de kan för att styrka att de är välmeriterade. Men det gäller ju att skilja på skit och reella meriter.
Gå till toppen