Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Yoga ger lugn i vilsen tid

Studenten var hennes livs lyckligaste dag. Några år av hårda studier var över och Sara Qvarnström log så att hon fick värk i käkmusklerna. Men leendet stelnade fortare än hon trott – och hon insåg att hon inte längre var en lovande student utan bara en av många unga arbetslösa med oklara mål.

Jag blev yogafrälst på Gerdahallen och jag tror yogan har hjälpt mig att komma till mer acceptans", säger Sara Qvarnström .Bild: Foto: Lisbeth Westerlund
LUND. Hon är mitt i vägvalens tid.
Numera gör Sara Qvarnström sitt bästa för att ta det lugnt med de stora besluten men hon tycker att det talas för lite om den vilsenhet många hamnar i under och efter gymnasiet eller om den tuffa arbetsmarknad som väntar.
– ”Stressa inte, du är ung, har hela livet framför dig”, säger många. Men det är lätt att säga. Jag börjar bli vuxen. Jag måste bli vuxen.
– Först nu börjar jag känna att det är okej att inte veta vad jag ska bli. Ena dagen vill jag bli läkare, nästa dag konditor.
Sara Qvarnström har ändå haft tur. Hon fick jobb i mammans firma under en tid när inget annat dök upp och sedan hon fått nej från folkhögskolor hon sökt.
Hon berättar om sina funderingar välformulerat och genomtänkt och det långa håret yr när hon med snabba steg, och utan att sluta prata, beger sig in i köket för att sätta på en kanna kaffe. Hon erkänner att hon alltid varit en ”duktig flicka”. Med höga krav på sig och anpassningsbar, nästan en kameleont ibland.
– Jag kunde bli totalt nere över ett VG istället för ett MVG. Jag kunde inte förlåta mig när jag inte presterade på topp. När man lagt ner mycket tid vill man att det ska fungera hela vägen. Och har man en gång lyckats och fått beröm av lärarna, så blir det som en drog.
Nu handlar prestationerna om att få vandrarhemsgäster i Blekinge att trivas. Sara Qvarnström har fått jobb på en skärgårdsö och i sommar får hon sällskap av kompisarna i sångkvartetten, som liksom hon ska varva allt-i-allo-arbete med konserter.
– Det perfekta sommarjobbet!
Säsongen har precis börjat och ofta blir Sara Qvarnström ensam på ön när kvällen kommer: ligger på klipporna, läser böcker och njuter av lugnet.
Blir det inte ensamt?
– Nej, det är skönt, jag värderar ensamhet högt. Jag sitter hellre hemma än festar. Sedan måste man ju festa också, men det finns en väldig social hets. Man ska vara med hela tiden.
Den sociala hets hon pratar om yttrar sig inte minst på nätet.
– Det är rätt komiskt, det som inte sker på Facebook, det finns inte. Och jag är inget undantag.
För bara någon vecka sedan fick hon ändra i sin profil, från ”i ett förhållande” till ”singel”.
– Det var ett enhälligt beslut. Inga hard feelings.
Reaktionerna på nätet låter sällan vänta på sig:
– Så fort man ändrat relationsstatus vet alla om det och det kan kännas jobbigt. Därför har det varit skönt att vara lite i exil, säger hon om sitt nästan, men bara nästan, Facebookfria ö-liv.
– Här kan jag tänka för mig själv utan att läsa vad alla andra tycker och gör.
Men det råder inte bara tystnad på ön. Musik och sång är en viktig del i Sara Qvarnströms liv. Hon gick i musikklass på Lerbäcksskolans mellanstadium.
– Jag var salig och kände ”å, det är det här jag ska göra”.
Under alla skolår sjöng hon i kör, och att välja musikinriktning på gymnasiet var självklart. Men gymnasietiden blev inte bara njutbar utan tyngdes förutom av prestationskrav också av föräldrarnas skilsmässa:
– Det var sådant som hände andra, inte oss. Och så ”poff”, just när man behövde en trygg grund.
– Jag skrek och grät och var ledsen. Det tog tid innan jag kunde sätta ord på mina känslor.
Föräldrarnas skilsmässa var familjens första riktiga kris. Sara Qvarnström berättar om en närmast idyllisk uppväxt ute på landet, med föräldrar som arbetade hemma och alltid fanns där, med skolan som låg bredvid en hästhage och om bra kompisar.
Familjen har idag ridit ut stormen under skilsmässan och skapat nya liv med nya förutsättningar.
– Så här ett år efteråt tänker jag att det kunde nog inte ha blivit bättre än det blev, och jag har nog kommit närmare båda mina föräldrar.
– Det är konstigt hur man kan gå från ovetskap, till kaos, till något bra, säger Sara Qvarnström – och hennes förtröstan i rösten får det att kännas som att konstaterandet i högsta grad också gäller hennes eget liv och framtid.
Ålder: 20 år.
Familj: Mamma Gunilla, pappa Per (båda arkitekter), storasyster Stina, lillebror Lasse. Farmor och morfar.
Bor: Hos mamma, i ett avdelat rum på Parternas gränd i Lund. Ibland hos pappa i Revinge by.
Gör: Sjunger beautyshop (barbershop för kvinnor) i kvartetten Beautybops. Arbetar på vandrarhem.
Planer: Kanske jobba i Åre. Kanske åka till Australien. Eller på yogaresa till Indien.
Gillar: Sin I-phone. (”Jag är som nykär och hittar ständigt nya funktioner.”) Sin Ford Escort. (”Jag samlar vuxenpoäng.”) Ljudböcker. (”Jag älskar Jane Austen, 1800-tals chic lit.”) Jazz. (”Billie Holiday, Ella Fitzgerald och andra sångerskor som Beyoncé och Joni Mitchell.”)
Gå till toppen