Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Djupdykning i vikingatiden

Vattnet är inbjudande, alldeles stilla och spegelblankt. Men kallt, bara sju grader. På parkeringsplatsen kränger sex personer på sig dykardräkter. De ska leta arkeologiska föremål vid Lödde kar.

1. Sebastian Johansson, David von Plenker-Tind, Patrik Falk, Samir Dounas, Sanna Nedavaska och Tommy Håkansson ger sig i väg. 2. David von Plenker-Tind hjälper Tommy Håkansson att få på dykardräkten. Eftersom vattnet inte är mer än sju grader varmt har de torrdräkter på sig. En torrdräkt är till skillnad från våtdräkter vattentät. 3. Dykarna lämnar hamnen i Vikhög. Drygt en timme är de i vattnet.
VIKHÖGS HAMN. På fyra meters djup, några hundra meter ut i Öresund, ligger den 160 meter långa sten- och timmerkonstruktionen Lödde kar. Under torsdagens expedition ska dykarna dokumentera lämningarna genom att både filma och fotografera.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen