Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Djupdykning i vikingatiden

Vattnet är inbjudande, alldeles stilla och spegelblankt. Men kallt, bara sju grader. På parkeringsplatsen kränger sex personer på sig dykardräkter. De ska leta arkeologiska föremål vid Lödde kar.

1. Sebastian Johansson, David von Plenker-Tind, Patrik Falk, Samir Dounas, Sanna Nedavaska och Tommy Håkansson ger sig i väg. 2. David von Plenker-Tind hjälper Tommy Håkansson att få på dykardräkten. Eftersom vattnet inte är mer än sju grader varmt har de torrdräkter på sig. En torrdräkt är till skillnad från våtdräkter vattentät. 3. Dykarna lämnar hamnen i Vikhög. Drygt en timme är de i vattnet.
VIKHÖGS HAMN. På fyra meters djup, några hundra meter ut i Öresund, ligger den 160 meter långa sten- och timmerkonstruktionen Lödde kar. Under torsdagens expedition ska dykarna dokumentera lämningarna genom att både filma och fotografera.
– Platsen är spännande. Karet är en gammal hamn som förmodligen har använts som omlastningsplats för båtar som inte kunde gå upp i Lödde å, säger Tommy Håkansson, dagens dykledare.
Han är långt ifrån nybörjare i vattnet. 1975 tog han dykarcertifikat och det är inte första gången han dyker vid Lödde kar. Senast var för ett år sedan. Då blev fyndet keramik från medeltiden.
– Det kan hända en hel del under ytan på ett år. Sand rör på sig. Nu kanske vi kan se lämningar som vi inte kunde se då, säger han.
Lödde kar är förmodligen från senare delen av vikinga­tiden, runt år 950–1100.
– Det är riktigt stora stenar, det var nog en apparat att bygga den. Enligt sägnen var den ganska hög också, säger Tommy Håkansson.
Men det är inte bara att hoppa i båten, köra ut till platsen och dyka i. Förberedelserna är noggranna och tar tid.
– Vi började tidigt i morse, för flera timmar sedan. Nu börjar vi bli klara på land och kan börja packa båten, säger Tommy Håkansson.
Han delar in dykarna i par och bestämmer i vilken ordning de ska hoppa i vattnet. Själv kommer han att vara först ut tillsammans med Samir Dounas som ska filma. För att deras syrgasflaskor ska vara lätta att nå måste de ligga överst.
En halvtimme senare är båten nästintill full. Flaskor fästa på flytvästar trängs med simfötter, viktbälten och kameror. Snart kan båten lämna Vikhögs hamn.
För Sebastian Johansson är dyket det första han gör som certifierad dykare. Men han känner sig trygg i vattnet och är inte nervös, bara nyfiken.
– Det ska bli kul att se vad som finns där ute. Självklart hoppas jag att vi ska hitta någon fornlämning, säger han.
Sanna Nedavaska är erfaren dykare, men hon håller med.
– Jag var inte med förra gången de dök här, då hittade de keramikskärvor. Vi får hålla tummarna att vi hittar något liknande i dag.
Patrik Falk startar motorn. Sakta puttrar båten ut ur hamnen.
Ett par timmar senare är de tillbaka på land. De är nöjda men inte lyriska.
– Det var lite dålig sikt och mycket alger på bottnen. Vi hittade något som vi inte riktigt kunde identifiera. Det liknade ett fundament av något slag. Vi får ta hjälp av en expert som får säga vad det är. Kanske hittar vi mer nästa gång, säger Tommy Håkansson.
Dykningen ingår i projektet Havsresan 2010 som drivs av Teknisk geologi vid Lunds tekniska högskola. Under en vecka pågår dykningar, utflykter och seminarier. På onsdag, den 19 maj, dyker Malmö sportdykarklubb efter fler fornminnen, närmare bestämt en gammal bro. Platsen kommer att vara Lödde å vid Borgeby slott.
Gå till toppen