Familj

Fråga Lund-oraklet ger dräpande svar från Brösarp

Jan-Öjvind Swahn fyller 85 år den 15 maj. ”Ett misstag, så som jag har levt. Jag hade aldrig tänkt bli mer än 70”, säger han.

Jan-Öjvind Swahn är sig lik. Men hans signum, de delade glasögonen, räcker inte längre riktigt till för hans dåliga syn. Han behöver förstoringsapparat för att kunna läsa.Bild: Foto: Albin Brönmark
LUNDAPROFILEN. För de flesta är Jan-Öjvind Swahn lika med det akademiska Lund, särskilt efter alla år som en av de lärde och programledare i tv-klassikern ”Fråga Lund”.
Men Jan-Öjvind Swahn är faktiskt inte Lundabo längre.  Sedan drygt ett år tillbaka bor han i Brösarp på Österlen. 
– Jag flyttade hit för att min dotter bor här och hjälper mig. Jag är numera nästan blind, förklarar Jan-Öjvind Swahn när Sydsvenskan ringer upp. 
Åldern må ha satt sina spår i synen, men han är lika rapp i tanke och replik som alltid. Frågan vad han saknar mest från Lund besvarar han krasst:
– Bank och systembolag, det måste vi åka till Tomelilla för.
Hans dotter tycker att han borde svara närheten till Saluhallen och UB, eftersom det går att beställa systemvaror via Ica i byn. Och banken besökte han ändå aldrig i Lund.
Jan-Öjvind Swahn medger dock att Brösarp är vackert. Åtminstone nu när det våras.
– Men i vintras var det för jävligt.
Vad gör då en snart 85-årig pensionär i Brösarp? 
– Jobbar så klart. Vad skulle jag annars hitta på – spela bingo? 
Arbetet består främst i att skriva böcker. Jan-Öjvind Swahn har flera på gång. Vad de handlar om vill han inte berätta.
– Då kan någon annan jäkel sno idéerna. Men okej, ett manus är nu så klart att jag räknar med att lämna det till förlaget efter helgen, så det kan jag väl berätta om. Boken handlar om varulvar och vampyrer, avslöjar han.
Folklivsforskning , etnologi, är hans huvudämne. Han är professor och har skrivit fler böcker än han minns på rak arm i ämnet.
Han var även chefredaktör för Bra Böckers lexikon, medverkade i Nationalencyklopedin och har varit chef för Nordiska museets bibliotek.
– Tyvärr finns det folk som tror att jag bara gjort tv-program, säger Jan- Öjvind Swahn lite irriterat och tycker forskningen hamnat i skymundan.
Särskilt missnöjd är han över att många års arbete med att dokumentera ett okänt folkslag i Thailand sällan brukar nämnas bland hans meriter.
Flytten till Brösarp har inneburit att Jan-Öjvind Swahn tvingats banta sitt enorma bibliotek. 
Väggarna är visserligen fyllda med böcker, men det finns mycket mer. Femtio flyttlådor, trots att han sålde av en del.
– Jag flyttade från en stor villa, så det är klart att allt inte fick plats i ett litet radhus. Men nu har jag hyrt ett magasin där resten finns, delvis uppackat. Vi kör dit och hämtar vad jag behöver, det tar bara tio minuter.
Hemma kan han läsa själv, med hjälp av en läsapparat som förstorar texterna.
– Men den väger ett ton, så den är inget man släpar med.
Trots sin dåliga syn är Jan-Öjvind Swahn fortfarande ute och rör sig förvånansvärt mycket. Han föreläser, marknadsför böcker och medverkar i tv-program.
Han åker också regelbundet till Lund för att proviantera i Saluhallen.
Födelsedagen ska firas med släkt och vänner på Brösarps gästis, som han hyllar som Sveriges gästgivaregård.
På frågan om han önskar sig något särskilt på 85-årsdagen kommer ännu ett dräpande svar:
– Att slippa fler sådana här intervjuer.
Bakgrund: Född i Karlskrona, docent vid Lunds universitet, professor vid Åbo akademi, författare, tv- och radiomedarbetare.
Familj: Gift tre gånger, fyra barn.
Bor: Radhus i Brösarp efter många år i Lund.
Aktuell: Fyller 85 år den 15 maj.
Gå till toppen