Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Get med spindel-DNA
ett forskningsgenombrott

Resultatet: En "spindelget" med unika proteiner i mjölken. Ämnet är starkare än kevlar och mer flexibelt än nylon.

Spindlar kan med hjälp av sina proteiner tillverka sex olika typer av spindelväv. Trådarna har unika egenskaper, en av väverna är starkare än kevlar, en annan mer elastisk än nylon. De särskilda och eftertraktade egenskaperna har fått forskare att leta efter ett sätt att mångproducera proteinet. Nu säger sig den amerikanske professorn och molekylbiologen, Randy Lewis, ha lyckats.
Eftersom det i princip är omöjligt att odla spindlar (de har en förmåga att äta upp varandra) och eftersom det är meningslöst att försöka samla in den spindelväv som spinns naturligt (det åtråvärda proteinet finns bara i vävens ytterkanter) var han tvungen att hitta en tredje utväg.
Randy Lewis valde en get.
Genom att injicera spindelns DNA i ett ägg som sedan inseminerades i en gethona, kan han nu ha lyckats. Den historiska "spindelgeten" såg ut som en vanlig getavkomling, med skillnaden att den föddes med förmågan att framställa mjölk innehållande det unika spindelvävsproteinet.
I en intervju med den australiska nyhetssajten News.com.au berättar Randy Lewis att experimentet, som utfördes vid Universitetet i Wyoming, var relativt enkelt att genomföra.
Efter att getmjölken samlats in tas den till ett laboratorium där spindelvävsproteinet filtreras ut. I sin reaktion med syre bildar det sedan väv som kan rullas ihop. Professor Lewis uppger för nyhetssajten att hans team hittills kunnat framställa en meter spindelväv per droppe getmjölk.
Proteinet, om det kan massframställas, förväntas komma till användning inom en lång rad områden. Bland annat inom sjukvården som ett sätt att ersätta slitna eller ansträngda senor eller ligament. Vissa forskare går så långt att de tror att det kan användas till att ersätta brutna eller skadade ben.
– Men om det fungerar kanske det första användningsområdet blir att tillverka fiskelinor, säger Randy Lewis.
Han betonar att de genmodifierade getterna betett sig som helt vanliga getter och till synes inte tagit någon skada av ingreppet. Hittills har fem "spindelgetter" fötts och inom kort väntas en ny kull, uppger en anställd på laboratoriet för Sydsvenskan.
Gå till toppen