Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hotfulla män vill få bort liberal kvinna från Smålands

Pavlina Ekdahl är vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet i Lund. Då ska man inte bo på Smålands nation, tycker några. Okända män knackade för en månad sedan på och berättade att liberala svin inte hör hemma på nationen.

Bild: Arkiv: Göran Olsson
I höstas flyttade Pavlina Ekdahl ner från Nässjö och började plugga på kandidatprogrammet i genusvetenskap. Likt många andra studenter fick hon inget omedelbart napp på bostadsmarknaden i Lund utan tvingades det första halvåret bo i Landskrona och pendla.
I våras ljusnade det. Smålands nations bostäder erbjöd ett korridorsrum och Pavlina Ekdahl tackade ja. I april, några veckor efter inflyttningen, började problemen. Någon målade ett gult hjärta på hennes dörr i korridoren med bokstäverna LUF i mitten – Paulina Ekdahl är vice ordförande i Liberala ungdomsförbundets Lundasektion. I Smålands nations plattform står bland annat att nationen ska ”verka i socialistisk anda”.
En vecka senare, en måndag kväll, knackade två okända män på hennes dörr. De påstod att de båda hade hindrat en hop personer utanför att komma in och slänga ut henne.
– Först verkade det som att de verkligen ville skydda mig men efter hand blev de mer hotfulla. De hotade inte rakt ut men gjorde klart att det var bäst att jag flyttade. När jag stängde igen dörren ropade de ”liberala svin” och jag tänkte shit. Det kändes som att jag grät i flera timmar, säger Pavlina Ekdahl.
När hon några dagar senare fick en sönderriven Folkpartiaffisch på Nyamko Sabuni i sitt brevinkast så kontaktade hon Smålands nations bostäder. Där fick hon stöd, bland annat efter ett mejl från anonym person med anklagelse att Pavlina Ekdahl spelar hög musik på kvällarna. Anklagelsen utreddes inte.
Sedan dess har hon också fått ett paket med hudvårdsprodukter och faktura på 325 kronor trots att hon inte beställt.
– Jag anklagar inte nationen utan de här personerna som ligger bakom. Efter ett möte med Smålands i onsdags känns det bättre. De lovade att hjälpa mig, säger Pavlina Ekdahl.
På gräsplätten utanför Dackegården på Kastanjegatan sitter och ligger en handfull personer och njuter av solskenet. De flesta har hört talas om situationen med Pavlina Ekdahl efter studenttidningen Lundagårds artikel i fredags. En man tycker det är självklart att en vice ordförande i Luf inte kan bo på Smålands, en kvinna att det är okej så länge man skriver under på nationens värderingar. En annan kvinna tycker att Sydsvenskan ”bara är ute efter ett politiskt korrekt svar” och går därifrån.
En annan student som bor på Smålands nation tycker att händelserna visar att nationen misslyckats med sitt uppdrag att skapa en trivsam miljö för alla men att det troligtvis är en liten grupp som ligger bakom trakasserierna.
Nationsombudet Jenny Larsson väljer att besvara frågor i skrift:
Kan någon som inte är socialist tillhöra Smålands nation?
”Smålands nations bostäder är till för i första hand medlemmar av Smålands nation som är en socialistisk nation och vi förutsätter att våra medlemmar och boende accepterar nationens politiska värderingar. Det betyder däremot inte att det är ok att någon trakasseras i sitt hem på Smålands på grund av politiska meningsskiljaktigheter.”
Tänker nationen agera?
”Vi har i samråd med Pavlina kommit fram till några lösningar för att hjälpa henne och för att nationen ska bli bättre på att hantera sådana här fall. Från nationens håll kommer vi jobba för att förbättra informationen till våra boende om vart de kan vända sig om sådana här saker inträffar. Vi kommer även att ha en intern dialog med vår personal och därefter inrätta en handlingsplan för dem gällande hur de ska hantera sådana här ärenden i framtiden.”
Hela svaret från Smålands nation finns på sydsvenskan.se
Gå till toppen