Sverige

Flört med kaldéer ogillas i SD-leden

Det ogillas i de egna leden. Enligt Nader Helawi (SD) får partiet snart sin förste muslimske medlem.

Nader Helawi.Bild: Foto: Niklas Orrenius
– Fint va? Så fint!
Nader Helawis (SD) röst dryper av ironi när han håller fram ett gammalt exemplar av Metro. Bilden han visar upp föreställer två glada kvinnor som omfamnar varandra vid ett altare. En regnbågsfärgad socialdemokratisk ros markerar avsändaren. Annonsen publicerades i samband med kyrkovalet.
Tidningen är skrynklig och sliten. Helawi har använt den mycket de senaste månaderna. Han går runt i Södertälje och visar det förälskade kvinnoparet för troende människor, kristna och muslimer.
– Vill ni ha det så här? frågar Nader Helawi dem han möter.
– I så fall, fortsätt rösta på Social­demokraterna. Annars rösta SD.
Det funkar. Bilden har hjälpt honom att värva massor med anhängare till SD. Nästan alla är religiöst konservativa, nästan alla har invandrarbakgrund.
– Snart får Sverigedemokraterna sin förste muslimske medlem här i Södertälje. Han såg den här bilden och sa ”vilken äcklig bild!”.
Är frågan om homosexuella ska få gifta sig en så viktig fråga? Ja, varför inte? kontrar Nader Helawi.
– De förstör hela landet med sånt här, säger han och drar upp ännu en bild på ett kärlekspar från sin mapp: två män som pussas denna gång.
Vi sitter i Nader Helawis bil på en parkeringsplats vid Södertälje station. Runt växelspaken hänger ett radband med ett träkors med texten ”Jerusalem” ingraverad. Helawi tillhör folkgruppen kaldéer. I Irak blev han förföljd på grund av sin kristna tro. Hans far mördades. Själv fick han sparken från sitt jobb som kylingenjör vid ett kärnkraftverk.
Han flydde till Sverige från hemstaden Basra i oktober 2001. I Södertälje jobbar Helawi som busschaufför. Som flera sverigedemokrater har han fått problem med sin fackförening. Samma dag som Länstidningen i Södertälje skrev om Helawis SD-engagemang blev han inkallad till fackförbundet Kommunal.
Den lokala Kommunalklubben krävde att han skulle lämna facket.
– De sa att SD är ett rasistiskt och fascistiskt parti.
Nu ska frågan om Nader Helawis medlemskap i Kommunal behandlas av förbundsstyrelsen.
I tidigare val har Nader Helawi röstat på Kristdemokraterna. Det är slut med det nu.
– KD är för tysta i kampen mot homo­vigslar, säger han.
I Södertälje är Sverigedemokraterna till stor del ett invandrarparti. Fem av åtta namn på SD:s lista till höstens kommunval har utländsk bakgrund. Tre av dem har, liksom Nader Helawi, flytt från Irak.
Förutom SD:s konservativa syn på äktenskapet är det partiets antimuslimska profil som lockar de kristna i Södertälje. I partitidningen SD-Kuriren berättar nyblivne SD-medlemmen Marwhan Odeish:
– Ingen av oss kaldéer vill att det ska bli som i Irak. Vi har fått uppleva hur ett land har tagits ifrån oss av radikala muslimer. Nu vill vi inte att samma sak ska hända i vårt nya hemland, Sverige!
Nader Helawi är engagerad i Asylkommittén och Farr, Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd. Han visar stolt upp ett reportage i högerkristna tidningen Världen Idag, där han uttalar sig mot Migrationsverkets beslut att utvisa en irakisk flykting.
– Migrationsverket måste sluta diskriminera kristna flyktingar, säger Nader Helawi
Han har kvar sin mor i Basra, och önskar att hon kunde få flytta till honom i Södertälje. Migrationsverket är kallsinnigt.
Nyligen träffade Nader Helawi och en kaldeisk journalist SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Mötet filmades och lades ut på den SD-positiva kaldeiska webbtidningen batnaya.net, där Åkessons ord översattes till arabiska.
Bland annat diskuteras invandring. Jimmie Åkesson säger till kaldéerna att om den muslimska invandringen till Sverige begränsas så kan han tänka sig en ”ganska stor” kristen invandring.
Efter det har den interna SD-kritiken mot partiledningen blåst upp. Nader Helawi, Marwhan Odeish och de andra kaldéerna i Södertälje utmanar mångas bild av hur en sverigedemokrat bör vara. Även internt i partiet.
SD-bloggar och partiforumet Ungsvensk på nätet kokar av upprörda inlägg som ifrågasätter att Nader Helawi och hans kaldeiska vänner är tillräckligt ”assimilerade”. De är ju araber, påpekar flera SD-sympatisörer.
”De har absolut inget här att göra”, skriver signaturen Firefox.
”De flesta SD-sympatisörer skiter i om de mellanöstingar som släpps in är muslimer eller kristna”, skrev signaturen Sven.
”Är inte Sverigedemokraterna ett parti för svenskar av svenskar?” undrar signaturen Sinner.
Kritiken kommer även öppet. SD Bjuvs ordförande Allan Jönsson tycker att det är ”lite hyckleri” och att ”plocka billiga politiska poäng” att ge kaldéerna en framskjuten plats inom SD.
SD-ledningen försvarar dem.
”Nader Helawi som jag lärt känna är väl assimilerad”, försäkrar Jens Leandersson som sitter i partiets valberedning. Leandersson skriver på sin blogg: ”Jag skulle vilja säga att han är urtypen för det som vår politik eftersträvar, att de invandrare som kommer hit anpassar sig och är egenförsörjande.”
SD har svårt att få kandidater i många delar av landet. Att Nader Helawi och de andra med utländsk bakgrund dominerar listan till kommunfullmäktige i Södertälje beror på att nästan inga svenskfödda vill kandidera för SD, enligt partiet. SD-Kurirens chefredaktör Tommy Hansson citerar Cajsa Warg: ”Man tager hwad man ha­f­wer ... ”
Nader Helawi känner sig välkommen i Sverigedemokraterna. Om partiets historia med rasism och nazikopplingar säger han att ”det är kristet att förlåta”. Partiet under Jimmie Åkesson har förändrats, menar han.
Helawi vill ”beskydda och bevara Sverige”, säger han. Bland annat genom att kämpa mot homoäktenskap. Han tar upp bilden på det lesbiska paret igen.
– Jag ska fortsätta visa den här för alla troende. Hur kan de acceptera det? Muslimerna kommer aldrig att acceptera det. De kommer att rösta på SD.
Södertäljes tyngsta kommunalråd Anders Lago (S) fruktar att SD får en valframgång i höstens kommunval.
– SD spelar på hatet mot muslimer och hatet mot homosexuella. Vad de inte har berättat för kaldéerna är att ingen irakier i Södertälje hade fått uppehållstillstånd om SD:s politik hade fått styra.
Gå till toppen