Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon trivs när livet rör på sig

”Yrkeslivet är så långt och det finns så mycket man kan göra.” Så resonerar Caroline Walteus, och hon har tagit alla chanser som dykt upp.

Efter att ha arbetat inom kriminalvården och som kurator funderar Caroline Walteus nu på att börja jobba med maken Peter i hans konsultföretag.Bild: Foto: Claes Nyberg
Trelleborg. Caroline Walteus växte upp i Genarp.
– En lugn ändhållplats men tryggt och bra, summerar hon och drar slutsatsen att det finns många likheter med Trelleborg där hon och familjen bor sedan åtta år.
Efter gymnasiestudier i Lund och arbete som annonsmottagare på Skånska Dagbladet i Malmö fick hon nog av Skåne och drog norrut.
– Jag hade en kollega från Östersund som talade så varmt om staden.
Hon sökte socionumutbildningen eftersom den var bred, innehöll ämnen som hon tyckte om och dessutom ledde till arbete där hon fick träffa mycket människor.
– Jag tycker verkligen att jag tagit tillvara alla möjligheter och jobbat med allt man kan göra som socionom.
Under andra praktikperioden kunde Caroline Walteus dra nytta av att skolan i Östersund har internationell inriktning och bodde under ett halvår i London i ett kollektiv med sex ungdomar i åldrarna 13 till 18 år.
– Det var lite som Hassela och byggde på medlevarskap, förklarar hon.
– När jag var klar med mina studier ville jag ha ett bra jobb och hamnade inom frivården i Hudiksvall. Det började som ett sommarjobb men blev förlängt så jag stannade i ett och ett halvt år.
Hennes jobb var att göra personutredningar, vara med vid tingsrättsförhandlingar samt fungera som övervakare. Ett tufft jobb för en 24-årig tjej.
– Men jag hittade en professionell roll som fungerade även när jag träffade tuffa 50-åriga karlar, försäkrar hon och tillägger att jobbet även innebar mycket kontakt med ungdomar.
– Det blir så fantastiskt härliga resultat om man kan ändra någons värld, säger hon leende.
Efter avslutade studier kände Caroline Walteus att hon inte hade några mål kvar och att det kröp i kroppen på henne.
– Men så mindes jag en artikel jag läst om några ungdomar som reste genom Sahara. Nu när jag hade en utbildning kände jag mig redo att förverkliga den drömmen så jag jobbade extra som servitris på kvällarna för att få ihop pengar.
Under tre månader reste Caroline Walteus med Rosa bussarna från Kairo till Kapstaden. Hon berättar lyriskt om alla strapatser, men bedyrar att hon aldrig var rädd.
– Jag minns att jag satt på busstaket och tänkte att ska jag dö kan jag lika gärna göra det med vacker utsikt. Jag känner att jag tog tillvara det som bjöds.
Under resan fick hon erbjudande om en tjänst inom kriminalvården i Gävle.
Innanför murarna träffade Caroline Waltues Peter som också arbetade inom kriminalvården.
– Det började med att han lagade min bil, han är väldigt händig, så efter det var det mycket jag behövde hjälp med att laga ...
Caroline Walteus flyttade in i Peters hus där han bodde med sin då 16-årige son Joel.
– Jag levde länge med min ryggsäck, bandspelare och sovsäck och hyrde bara möblerat. När jag var 26 bestämde jag mig för att skaffa min egen lägenhet och sluta flacka runt.
– När vi flyttade ihop var jag 28. Jag blev tonårsmamma och möttes av O’boy-glas istället för min tysta lägenhet. Det var tufft men lärorikt. Joel och jag har alltid trivts ihop.
Caroline Walteus kände att hon hade fått nog av kriminalvården. Då erbjöds hon att arbeta med vägledning för långtidsarbetslösa som lever med långvarig smärta.
– Det var tre jättespännande år och jag kände att jag kan hantera och förstå en grupp som har det jobbigt.
Men paret ville till Skåne och efter en titt på kartan föll valet på Trelleborg.
– I samma veva sökte och fick jag ett jobb på Lyftet. När min tjänst gick ut fick jag en tjänst på vårdcentralen Eden på Möllevången i Malmö.
– Under sex månader var jag tjänstledig därifrån för att jobba på ungdomsmottagningen i Trelleborg. Det var sanslöst kul!
– Efter det gick jag tillbaka till Eden men var sedan tjänstledig igen för att arbeta med ett projekt för Arbete och försörjning i Trelleborg.
Under tiden har Caroline förverkligat en gammal dröm och utbildat sig i kognitiv beteendeterapi, som hon har användning för när hon nu är tillbaka som kurator på Eden.
– Så nu undrar jag lite vad som är nästa steg, säger Caroline Walteus och slår ut med händerna.
Bor: Villa i Trelleborg.
Gör: Kurator på vårdcentralen Eden i Malmö.
Familj: Nyblivne maken Peter, sönerna Johan, snart 7 år, och Henrik, 4 år, samt bonussonen Joel, 28 år.
Fritid: Håller på att färdigställa trädgården.
Resplaner: Åka till Italien och tälta.
Aktuell: Fyller 40 år idag den 23 maj
Gå till toppen