Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Rödgröna vill slopa alla USA-baser

En rödgrön regering kommer kräva att USA avvecklar alla sina militärbaser utanför USA. "Kim Jong Il skulle naturligtvis jubla om man gjorde så här", säger folkpartiledaren Jan Björklund.

STOCKHOLM. En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar alla sina militärbaser utanför USA.
– Kim Jong Il skulle naturligtvis jubla om man gjorde så här, säger folkpartiledaren Jan Björklund.
"En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser", står det i de rödgrönas gemensamma dokument om Sveriges relationer med omvärlden.
Under avsnittet Ryssland, nämns bara kärnvapnen, inte militärbaserna.
De borgerliga reagerar skarpt på de rödgrönas förslag. Utrikesminister Carl Bildt är mycket förvånad över att Socialdemokraterna gått med på de här skrivningarna om amerikanska militärbaser.
– Vi skulle få problem både i förhållande till USA och till länder som vill ha USA:s hjälp. Utrikesförvaltningen skulle få ägna betydande tid till skademinimering av en antiamerikansk utrikespolitik.
Folkpartiledaren Jan Björklund kräver besked från Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin om de amerikanska militärbaserna.
– Det skulle vara den mest dramatiska omläggningen av svensk utrikespolitik sedan andra världskriget. Kim Jong Il skulle naturligtvis jubla om man gjorde så här, och talibanerna också, men det skulle vara förödande för de demokratiska krafterna i världen, säger Björklund.
Den borgerliga kritiken av skrivningarna får medhåll av Fredrik Lindvall, som är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).
– Det skulle onekligen aktualisera behovet av egna kärnvapen i länder som Sydkorea, Japan och Taiwan. Även i Mellanöstern skulle behovet av offensiva vapen bli större, säger han.
– Det skulle innebära en tydlig upprustning av offensiva vapen, säger Fredrik Lindvall.
Men Socialdemokraternas talesman Urban Ahlin tonar ned skrivningarna.
– Vi kräver det av alla stormakter. Vi skriver inte det om Ryssland, där har vi större problem med mänskliga rättigheter och pressfriheten än i USA.
Han håller med om att ett ensidigt tillbakadragande skulle destabilisera delar av världen.
– Ja, det är klart det skulle. Men vi kräver inte det heller. Det här gäller alla stormakter. Men det är möjligt att vi hade kunnat vara tydligare här, säger Ahlin till TT.
Gå till toppen