Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Förskottsbetalda kök levererades inte

Skånekök & Måleri AB hyr in sig i HSB-föreningar och tar betalt för kök som ännu inte har levererats.

Linda Nilsson, dotter till Lien Quan kliver omkring i röran.Bild: Foto: Karl Melander
MALMÖ. Köksutrustning nerpackad.Luckorna är nedplockade, tapeterna nedrivna och all köksutrustning står nedpackad i vardagsrummet. Linda Nilsson , dotter till drabbade Lien Quan kliver omkring i röran.
De senaste månaderna har konsumentrådgivningen i Malmö fått ett tiotal samtal från förtvivlade bostadsrättsinnehavare som beställt och betalt för kök som inte installerats.
Upplägget går igen.
Skånekök & Måleri AB hyr in sig i HSB:s bostadsrättsföreningar och går ut med information till medlemmarna om att de säljer och installerar kök till ”låga priser, högsta kvalité, med garanti!”
Kunderna uppmanas att betala i förskott men när det väl är gjort upphör leveranserna och köksbyggarna blir omöjliga att nå.
Kvar står kunderna med nedrivna kök och uppemot 50 000 kronor i utlägg.
Peter Stenberg är en av de drabbade.
– Jag lämnade förskott på 50 000 kronor för köksutrustning i höstas. Men den har fortfarande inte kommit, säger han.
Stenberg har polisanmält händelsen, men någon utredning blev det aldrig.
– Det sa att detta var ett civilrättsligt mål, säger han.
Det sa polisen också till Lien Quan som bor i en HSB-lägenhet på Borgmästargården i Malmö.
De senaste fjorton veckorna har hon väntat på det kök hon betalat 31 000 kronor i förskott för.
Under större delen av den tiden har luckorna varit nedtagna, tapeterna bortrivna och köksgeråden stått nedpackade i vardagsrummet.
– Det skulle bara ta tre dagar att byta luckor och sätta in en ny vask och en ny bänkskiva. Jag har sparat i flera år för att få råd med det här. Det är hemskt, säger Lien Quan som nu vänt sig till en annan firma för att åtminstone få luckorna uppsatta.
Resten måste hon göra själv. Av ekonomiska skäl.
En anledning till att Lien Quan nappade på Skåneköks erbjudande var att företaget marknadsförde sig genom HSB. Det verkade seriöst.
Fredrik Limås är förvaltare för HSB:s föreningar på Borgmästargården.
– Det var tänkt som en service till medlemmarna. Men det är så klart hemskt om någon känner sig lurad, säger han och tillägger:
– Från och med nu låter vi inte fler företag hyra våra lokaler.
Även leverantörer känner sig lurade. Lars Svensson på GG Golv AB är en av dem. Han fick insyn i Skåneköks arbetsmetoder när han själv blev anlitad för att lägga golv i några av de lägenheter som Skånekök arbetade med.
– Det verkar vara lite tjosanhejsan över alltihop. De byggde kök utan att ha kunnande så folk ville ju inte betala. Samtidigt började de bygga en studio och skulle hålla på och spela in låtar.
– Det är trevligt folk men kanske lite mycket luftslott, säger han.
Han talar om Skåneköks två representanter; Dan Tillberg och Rickard Matsson, båda tidigare aktiva i musikbranschen med Mixed Media Music & Pr i Malmö AB – ett företag som enligt bolagets förvaltningsberättelse arbetat i nära samarbete med flera kända artister, däribland Jerry Williams.
Parallellt med producentkarriären har Tillberg och Mattson gästspelat i köksbranschen. Ett tag med Köket i första rummet AB som gick i konkurs 2008.
Båda har samlat på sig en gedigen samling ärenden hos både Kronofogden och tingsrätten i Malmö. Tillberg, som är mest känd för sin andraplats i Melodifestivalen i mitten av 1980-talet, dömdes 2005 till fängelse för grova ekobrott. Näringsförbudet gick ut i höstas.
På pappret styrs nämligen Skånekök & Måleri AB av en 87-årig kvinna i Lund. Bolaget ägs av familjestiftelsen Svartbröder som kontrolleras av den tidigare fastighetskungen från Lund, Bo Tavell.
Tavell styr koncernen och extraknäcker som montör i Skånekök men har aldrig träffat den 87-åriga vd:n. Att Skånekök skulle ha missnöjda kunder kommer som en total överraskning, säger han.
– Det är verkligen en nyhet för mig. Jag vet att det var någon kund som var missnöjd, men det ska vara löst. Jag tror att Skånekök fick problem med sin leverantör av bänkskivor, säger han.
Varför har inte den informationen nått kunderna?
– Ja, det verkar jävligt märkligt att sticka huvudet i sanden.
Kommer du att se till att kunderna får sina kök eller pengarna tillbaka?
– Får jag tag i Skånekök så ska jag självklart uppmana dem att göra rätt för sig.
Enligt Dan Tillberg beror förseningarna på att en leverantör bygger om sin maskinpark.
– Vi har inte räckt till hundra procent när det gäller kontakten med kunderna. Men det händer ju dagligen i många branscher. Det är väl ingenting som kan föranleda en artikel.
Vilken leverantör som är skyldig till förseningarna vill Tillberg inte berätta.
– Det är inte rimligt att man hänger ut ett litet, hårt kämpande företag med 95 procent nöjda kunder för att några hysteriska människor inte kan läsa innantill och fått för sig vissa saker. Det de säger är fel. Det enda som funnits är förseningar. Det finns naturliga förklaringar till detta och vi kommer att kompensera våra kunder. Det är inte vi som gjort fel i den bemärkelsen.
Efter att Sydsvenskan började ställa frågor om Skånekök har Dan Tillberg börjat kontakta flera av de kunder som förgäves försökt nå honom de senaste veckorna.
– Vi har varit i kontakt med alla, inte Stenberg dock. Men alla andra så kallade surdegar. Jag tycker synd om dem men vi är själva offer för förseningen.

Två fall utreds av Arn

Ett tiotal av Skåneköks kunder har hört av sig till Konsument Malmö för rådgivning. Tre kunder har vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden, Arn. Två av fallen utreds, det tredje har avskrivits eftersom Skånekök gick med på att installera det kök som beställts. I sitt yttrande till Arn skriver Skånekök att den flera månader långa förseningen beror på ”flera olyckliga omständigheter bortom vår kontroll”.
Svartbröders bolag kritiseras av revisorer
Flera av bolagen som ägs av Familjestiftelsen Svartbröder har genom åren fått allvarlig kritik från revisorerna. Skånekök & Måleri AB kritiseras till exempel för att ha tagit upp fordringar som enligt revisorn saknar reellt värde men också för att ha skrivit upp lån utan att ange något underlag.
Uppsåt avgörande för polisen
Polisen måste kunna styrka att en person redan när ett avtal träffats haft uppsåt att lura en annan person för att ett bedrägerimål ska hålla i domstol. Eftersom uppsåtet är mycket svårt att bevisa lägger polisen ofta ned den här typen av anmälningar och hänvisar till tingsrätten för en civilrättslig prövning.

Konsumentrådgivarens tips

1. Undersök företaget – har de F-skattsedel?

2. Ring Kronofogden och kontrollera att företaget inte har obetalda skulder.

3. Ta referenser och undersök dessa.

4. Betala inte i förskott. Du har rätt att hålla inne så mycket pengar som motsvarar kostnaden att åtgärda fel.

5. Skriv ett avtal med företaget som innefattar om det ska vara fast eller löpande pris och när arbetet ska påbörjas och avslutas. Avtalsformulär finns på Konsumentverkets hemsida.

6. Om du hamnar i en tvist med en näringsidkare kan du ansöka om en kostnadsfri prövning hos Allmänna reklamationsnämnden.

7. Om det låter för bra för att vara sant så är det troligtvis det.

Källa: Konsument Malmö

Gå till toppen