Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Travkändis tar strid för personalbodar

Lutfi Kolgjini protesterar mot att han måste riva bodar i Gessie.

Bild: Arkiv: Matso Pamucina
GESSIE. Miljö- och byggnadsnämnden i Vellinge har nämligen beslutat att Lutfi Kolgjini måste riva de fyra personalbodar han låtit sätta upp utan bygglov.
Därmed är hans verksamhet på sin sommarcamp i Gessie i fara.
– Bodarna innehåller toa­letter, fika- och omklädningsrum, säger Lutfi Kolgjini. De måste finnas för att personalen ska ha det bra.
– Förvisso missade jag och min snickare att man måste ha bygglov för dem. Men det har jag nu sökt i efterskott.
Enligt kommunens beslut måste Kolgjini betala en avgift på 29 400 kronor för att han olovligt satt upp bodarna.
Och tar han inte bort dem före den 21 juli kostar det ytterligare 50 000 kronor i vite. Att bodarna ska användas som bostäder tillbakavisar Lutfi Kolgjini.
– Till vardags är de som sagt personalutrymmen, säger han. Men om en häst blir sjuk ska någon kunna övernatta för att vakta den sjuka hästen.
– Men det handlar absolut inte om något säsongsboende.
Att kommunen inte godtar den ansökan om byggnadslov som Lutfi Kolgjini skickat in i efterskott upprör honom.
– Vi kan ha 40 hästar på vår- och sommarbete i Gessie, säger han. Vi kallar det för vårt hästkollo. Och området har varit hästplats sedan 1920-talet. Men med det här beslutet slår kommunen undan benen för mig.
– Jag tycker de kan ägna sig åt bättre saker än att jävlas med folk som jobbar och sliter och försöker göra rätt för sig.
Enligt Vellinges stads­arkitekt Maria Koistinen stör personalbodarna landskapsbilden.
– Där bodarna ställts upp råder skydd för landskapsbilden, säger hon. Därmed ska de placeras och utformas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till landskapsbilden och kulturvärdena.
– I praktiken betyder det att vi inte alls vill ha några fler byggnader på den platsen. Men de som redan finns får stå kvar.
Lutfi Kolgjini kommer nu att överklaga beslutet till länsstyrelsen. Han äger marken för hästarna i Gessie och den är på 45 000 kvadratmeter.
1986 fick Lutfi Kolgjini, 50, sin tränarelicens efter lärlingstid hos bland andra Magnus Sandgren, Tommy Zackrisson och Göran Grahn.
I början av 90-talet flyttade han från Jägersro till Vombs Nygård norr om Veberöd för att träna travhästar. Ett par år senare köpte han Vombs Nygård.
Idag föder han också upp och säljer unghästar på Lottentorps gård utanför Sjöbo. Även avelshingstar har blivit en stor del av verksamheten.
Lutfi Kolgjini Aktiebolag sysselsätter omkring 35 personer och tränar runt 200 tävlingshästar.
Gå till toppen