Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tumult vid SD:s valupptakt

SD:s budget kom i skymundan i Landskrona igår vid en stökig motdemonstration.

En liten flicka gråter hysteriskt i sin pappas famn. Ägg flyger, polishundar skäller, motdemonstranter visslar i pipor. SD:s partisekreterare Björn Söder kallar demonstranterna för "avskräde".
- Avskrädet ska avlägsnas, säger han.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ger intervjuer en bit bort. Han skulle ha suttit i en av de vita fåtöljer som partiet ställt fram för sin valturnékickoff. Fåtöljerna står på ett par mjuka mattor på Rådhustorget. Tanken är att skapa ett "Sverigedemokraternas vardagsrum", enligt partiet. Lite talk show-känsla.
Jimmie Åkesson uttrycker sig som vanligt mer diplomatiskt än sin parhäst Björn Söder:
- Vi ville skapa en gemytlig vardagsrumskänsla. Men vi har fått objudna gäster.
De objudna gästerna/avskrädet är ett hundratal demonstranter som bestämt sig för att försöka tysta SD:s valkickoff. De har flaggor med texter som "Om ni inte gillar invandrare - utvandra!" och "Jävla fobbeck!". Adrenalinnivån är hög och vreden mot SD fusioneras med ilskan över Israels attack mot Ship to Gaza-konvojen. Ett tiotal palestinska flaggor vajar.
När SD-politikern Andreas Westberg från Landskrona går fram för att filma motdemonstranterna brister det för några av dem. De hoppar på Westberg och börjar misshandla honom. Polisen är snabbt framme och jagar bort de mest aggressiva med hundar.
Efteråt står Andreas Westberg och gnider sig på några röda märken på kinden. Knytnävsslag. Hans glasögon är böjda.
- Det här visar demokratisynen hos vänstern i Sverige, säger han.
Slog du tillbaka?
- Inga kommentarer. Men jag filmade allting.
Bland motdemonstranterna står Said Hadrous, en man i 45-årsåldern som är ordförande för en palestinsk förening. Hans tröjärm är sönderriven. En hund slet av mudden när polisen gjorde en framryckning för att flytta demonstranterna.
Said Hadrous ville inte flytta sig, berättar han.
- Det är gatan. Jag har rätt att stå där.
Han är samtidigt kritisk mot våldet och äggkastningen som förekommer. När en liten kille i tio-årsåldern smyger fram och lobbar iväg ett ägg mot Jimmie Åkesson jagar Said Hadrous efter och skäller på honom.
- Ni får inte göra det! Det ger bara polisen och Sverigedemokraterna mer argument.
Men att dränka SD:s tal i oljud är helt okej, enligt Said Hadrous.
- Man kan inte argumentera med rasister som SD.
Den här gången får Said Hadrous som han vill. Jimmie Åkesson, Björn Söder och de andra packar ihop sitt vardagsrum och ger sig av.
- Det är inte värdigt att tala under sådana här omständigheter, säger Åkesson.
Gå till toppen