Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med hälsan ständigt i fokus

Om Lars Liljekvist inte arbetat med de mjuka frågorna ute på olika arbetsplatser hade han nog blivit en ny Gene Kelly.

Lars Liljekvist har alltid idrottat och tränat. Nu peppar han andra under träningspasset. Foto: Ola Ström, Friskis & Svettis, Malmö
– Kicken jag får när jag leder ett friskispass, känslan när rörelse och musik förenas, den är oslagbar, säger han.
– Den ger mig en aning om hur det är att vara artist, stå på scen och möta publiken.
Efter elva år på Arbetsmiljöverket kände Lars Liljekvist att det var dags att göra något annat.
– Jag är utbildad tekniker i grunden men har vidareutbildat mig inom personal- och arbetslivsfrågor och informationsteknik. Jag har alltid tyckt att arbetsrätt och arbetsmiljö är viktiga frågor. Många säger att de håller med mig, men utan att riktigt mena det, konstaterar Lars Liljekvist och beskriver sina år i statlig tjänst som helt oslagbara.
–De säger ju att man ska byta arbetsplats med jämna mellanrum men arbetet där var så varierande och flexibelt eftersom jag hela tiden var ute på nya arbetsplatser och mötte nya människor. Interaktionen med andra människor och insikten i deras vardag gav mig väldigt mycket. Dessutom var det härligt att kunna påverka.
Enligt Lars Liljekvist var en arbetsgivare på hundra bångstyrig.
– De flesta lyckades jag ändra på genom dialog. Det är en skön känsla när man ser att en arbetsgivare förstår att även företaget tjänar på att arbetstagarna mår bra, när samtalet når fram.
Han beskriver sig själv som en öppen och kommunikativ människa.
– Genom mina utbildningar har jag lärt mig att det aldrig finns en sanning. Man måste förstå att det finns olika synpunkter och det är alltid kul när jag möter människor som inte har förutfattade meningar och redan har bestämt sig, utan är öppna för diskussion. Det enda vi vet är att vi alla ska dö. I övrigt kan vi diskutera, även om vi inte håller med varandra. Det är viktigt att tänka på och förstå, även om vi inte drar åt samma håll.
Sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar Lars Liljekvist på det danska vindkraftsföretaget Vestas. Han arbetar med säkerhet och hälsa och säger att han önskar att fokus kunde flyttas lite mer åt hälsobitarna.
– När de är uppe och klättrar i möllorna är det naturligtvis en säkerhetsrisk, men de som arbetar är väldigt riskmedvetna och vi har tack och lov inte haft några större olyckor i Sverige. Men vi har anställda som arbetar på kontoret också som ska må bra och om byggarna har press på sig ute så är det både en hälso- och säkerhetsrisk, förklarar han.
För hans egen del innebär jobbet på Vestas många och långa resor.
– Det tar på en och är jobbigt i längden men bara jag får en återhämtningsfas på kontoret så funkar det, säger Lars Liljekvist, som tycker att det är en rolig utmaning att få jobba på ”den andra sidan” sett från sitt tidigare arbete på Arbetsmiljöverket.
– Det är roligt och utmanande att vara med och utveckla en ny bransch, men samtidigt jobbigt eftersom det inte finns något färdigt. Å andra sidan får jag vara med och skapa något som kan bli bra längre fram. Vi har ett utbyte med Arbetsmiljöverket och det känns bra att jag har kunnat ta med mig kunskap därifrån.
Redan under uppväxten i Lund började han idrotta. Fotboll, handboll och bordtennis stod på schemat. Under studietiden gjorde han ett uppehåll men återvände sedan till spel i Torns IF där han spelade fotboll i division fyra under tio år.
– Jag följer dem fortfarande och det går bra för dem. Det är jädrit kul.
När båda främre korsbanden gått av och Lars Liljekvist tvingats till operation blev Friskis & Svettis-pass en del av hans rehabilitering.
– Jag följde med min dåvarande sambo på ett pass och upptäckte att det var skonsamt och bra. Eftersom jag älskar kombinationen musik och rörelse och är en föreningsmänniska blev jag fast och började som ledare.
Dessutom får han utlopp för sin exhibitionistiska sida.
– Jag älskar att står där i centrum, erkänner han.
– Jag tror att man måste göra det och vilja ge andra människor en kick om man ska vara ledare. Den feedbacken man får genom ett leende eller en blick går inte att beskriva. Det är lite halleluja över det, skrattar Lars Liljekvist.
Bor: I Hököpinge.
Gör: Säkerhets- och miljöansvarig på Vestas.
Familj: Sambon Jane Lundell, barnen Minna, nio år, och Måns, fyra år, samt katten Ruth.
Aktuell: Fyller 50 år den 8 juni.
Mer på gång: Ska renovera badrummet med allt vad det innebär av att välja kakel och annat.
Gå till toppen