Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Få den förlorade glädjen tillbaka

Chefen känner sig otillräcklig både på jobbet och hemma. Förskoleläraren känner aldrig någon uppskattning för sin insats. Catharina Sjögren möter dem båda i sin roll som karriärcoach.

Catharina Sjögren, karriärcoach.Bild: Foto: Jenny Leyman
Malmö
Catharina Sjögren, som själv har lång erfarenhet av chefskap i olika positioner, såg vad bristen på kommunikation och bra ledarskap gjorde med medarbetarna och organisationerna. I dag driver hon den egna firman Coach Effect som livs- och karriärcoach. Det är många som behöver stöd och råd med sina liv, både höga chefer och anställda på golvet. Ingångsvinkeln kan däremot vara olika.
– De som är mitt uppe i karriären i ledande ställning, tycker ofta att jobbet är väldigt roligt och lägger oerhört mycket tid på det. Många ser att de inte hinner det de ska och jobbar mer än någonsin, men blir mindre och mindre effektiva. När det nästan är för sent märker de att de har tappat lusten och att yrkeslivet inte går ihop med privatlivet. Man känner till slut att man inte gör ett bra jobb någonstans, inte hemma, inte med barnen, inte på jobbet och inte med medarbetarna.
På ytan kan chefen tyckas cool, men det är långt ifrån alltid sant.
– Personer i chefsposition har många gånger fullt sjå med att trycka ner alla känslor och det som är jobbigt för att hålla fasaden utåt. Men många kommer till mig och säger: "Jag är 45, jag har familj, villa, gott om pengar - men jag är inte glad. Då har man tappat sig själv på vägen, man har tappat vad som gör just mig lycklig."
Det gäller att tillåta sig själv att stänga av, och det gäller att det företag eller den organisation man jobbar för också tillåter det.
– Det är bra för företagens lönsamhet att ha personal som mår bra och kan vara effektiva när de är på jobbet och sedan gå hem och vara fullt ut i det privata. I stället för att ha skuldkänslor för familjen när man är på jobbet och ha skuldkänslor för jobbet när man är hemma.
Att nå dit är däremot inte alltid så lätt.
– Det krävs träning för att kunna göra det. Genom coachning hjälper jag varje klient att utgå ifrån sina behov för att nå uppsatta mål. Det är till exempel viktigt att ha en agenda för varje dag. Finns det punkter kvar vid arbetsdagens slut, ta ett beslut om det kan vänta till i morgon. Går det inte, får man bestämma att man tar en timme senare på kvällen - men att man parkerar det fram tills dess. Det gäller att ta aktiva beslut.
För den som inte har ledande ställning är det andra saker som tär på glädjen.
– Där är stressen att man gör ett väldigt viktigt jobb, men det är inte någon som ser det. "Jag får bara saker på mina axlar, jag får ingen uppskattning", fastän man gör ett extremt bra jobb som till exempel förskolelärare. Jag tror inte att någon förälder säger något annat än att deras barn är det viktigaste i världen. Ändå värdesätter man inte dem som tar hand om barnen. Ofta hör förskoleläraren bara något när det är missnöje, sällan när det är något positivt.
Att börja ända inställning själv kommer att förändra också omgivningen, menar Catharina Sjögren.
- Man kan börja med att påverka sig själv. Om man bara börjar med att säga att jag har världens viktigaste jobb, och förmedlar det till föräldrar, chefer och andra, då kommer många i omgivningen att ge tillbaka, spegla det och säga "tack för att du gör detta underbara jobb".
Catharinas tre bästa råd för att få balans mellan yrkesliv och privatliv:

1) Identifiera dina drivkrafter och det som motiverar dig. När du gör det som motiverar dig, fylls du av positiv energi och du presterar bättre. Du skapar en positiv spiral med mer glädje, energi och kraft.
2) Ta aktiva beslut 
- undvik oro och alla de "tusen tankar" som virvlar runt och stjäl energi. Plocka fram din frågeställning/problem, synliggör fakta och ta ett aktivt beslut.
3) Njut av livet "här och nu". 
Livet förändras inte - utan ditt förhållningssätt. När du lärt dig att du kan påverka det som händer genom att se dina framtida möjligheter, påverkas både du och din omgivning i positiv riktning.
Gå till toppen