Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Firandet skuggas av Gaza

Hon fixar med nya lokalen i Rosengård, demonstrerar för Ship to Gaza och vaktar dotterns klätterövningar. Den 10 juni fyller Karolin el-Jaleb 30 år men födelsedagen känns oviktig, tycker hon.

"Jag gillar Malmö och kan inte tänka mig att bo någon annanstans", säger Karolin el-Jaleb. Här med dottern Donya. Foto: Åsa Hagenblad
Möllevången är verkligen ”hemma” för Karolin el-Jaleb. Här finns jobbets huvudkontor och hon bor precis intill Folkets park, som blivit favorittillhåll sedan hon blev mamma.
– Där finns alltid något nytt att titta på, säger Karolin el-Jaleb och senare denna soliga eftermiddag ska de gå dit, utrustade med hink och spade.
Men först är det tänkt att Karolin el-Jaleb ska berätta om sitt arbete inom Rörelsen Gatans röst och ansikte, RGRA, och vad som sporrar henne att jobba med barn och ungdomar.
– Snart öppnar vi en ny lokal på Rosengård, där ungdomarna kan göra radiosändningar och producera musik. Det är jättekul och mycket att fixa just nu. Vi vill få igång verksamheten till sommarlovet.
Donya, som är 1,5 år bankar med en plastmugg i soffbordet när hon tycker att de vuxna pratar för mycket.
Hon gillar att klättra och att läsa böcker, gärna Max-böckerna som Karolin också läste när hon var liten tjej och bodde i Borås.
– Det är så kul. Jag minns att min mamma gick med mig till biblioteket och vi lånade Ica-kassar fulla med böcker. Hon fick nästan säga stopp.
RGRA är en förening som fungerar som en samlingspunkt där ungdomar kan utvecklas inom musik, dans, film, graffiti, skrivande, media med mera. Karolin el-Jaleb har, tillsammans med Behrang Miri, det övergripande ansvaret.
Sedan i vintras har de även en lokal på Möllevången. Förutom kontoret finns där utrustning för att göra musik- och videoinspelningar. Dessutom sänder Radio RGRA regelbundet från Sofielunds Folkets hus och i höst anordnar föreningen en talangjakt.
– Det jag älskar mest med RGRA är att komma ner i lokalen en vanlig tisdagkväll och se hur ungdomarna, som började hos oss för fem år sedan, nu håller i rapkurser för de yngre. Att se hur de arbetar pedagogiskt med rappen som verktyg.
Karolin el-Jaleb kom till Malmö 2001 för att studera internationell migration och etniska relationer på Malmö högskola. Det som sedan sporrat henne att arbeta med unga människor hänger samman med hennes egen skoltid.
– I min skola engagerade sig de flesta i fotbollslag eller ridklubbar. Ingen hade något politiskt eller socialt engagemang och det saknade jag. När man går på gymnasiet är det inte så lätt att gå sin egen väg.
– Det är därför jag vill ge de unga en möjlighet att ha en plattform för att utveckla sina talanger och visa sitt engagemang.
Donya har gått över till att försöka stoppa olikformade plastbitar i hål med motsvarande form. Karolin el-Jaleb hoppas att dottern så småningom ska känna sig hemma med tre språk, svenska, persiska och arabiska, men Karolin behöver också öva på sin arabiska.
– Jag kan lära henne några ord här och där så att hon kan förstå lite grand. Men vi får jobba på arabiskan, det är viktigt.
Karolin el-Jalebs pappa Walid är palestinier. Han träffade hennes mamma Eva på en semesterresa på 1970-talet, och de bosatte sig så småningom i Borås.
De flesta släktingar på pappans sida bor på Västbanken och Karolin el-Jaleb är engagerad inom Palestina­nätverket och har gått med i den senaste tidens demonstrationståg mot Israels blockad och stormningen av Ship to Gazas konvoj med döds­offer som följd.
Det är de händelserna som gör att hon inte har så stor lust att fira. De hårda tongångarna och metoderna i konflikten gör att det är svårt att tro på en lösning, menar hon. Karolin el-Jaleb vill se en demokratisk stat för alla som bor i området.
– Det är den enda rätta lösningen, både med tanke på rättviseaspekten och människorättsaspekten. Hur omöjligt det än låter. Jag tror inte det går att stycka upp området i flera små stater.
– Fast hur det ska gå till är en annan fråga.
Gör: Organisatör och drivande kraft inom RGRA, Rörelsen Gatans röst och ansikte. Föreningen vänder sig till unga mellan 13 och 20 och har lokaler i Södra innerstaden, Hermodsdal och Rosengård.
Bor: Vid Folkets park i Malmö.
Intressen: Vill träna boxning igen.
Aktuell: Fyller 30 år den 10 juni.
Firar: ”Det är familjepicknick på dagis, vi går nog dit.”
Gå till toppen