Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Våldsamma upplopp i Rinkeby

Rinkeby skakades även natten till onsdagen av våldsamma upplopp. 50–60 ungdomar kastade sten mot poliser och satte eld på en byggnad. Man försökte också att sätta eld på närpolisstationen.

Bild: Foto: Fredrik Persson
– Det är en krigszon här ute, det regnar ner stenar, säger en person som vill vara anonym till Metro.
Enligt vittnet fick en buss som var på väg in i området stanna.
– Inte en ruta på bussen var hel, berättar ögonvittnet.
Redan på tisdagskvällen hade polisen indikationer på att något var på gång. Ungdomar hade då brutit upp gatsten.
– De gjorde allt för att få vår uppmärksamhet, säger Mats Brännlund, länsvakthavande befäl på polisen i Stockholms län.
Men det var först när en byggnad, Rinkebyakademin, sattes i brand som polisen började att agera.
– Vi fick då hjälpa räddningstjänsten att ta sig dit, säger Brännlund.
Trots poliseskort kunde inte räddningstjänsten arbeta tillräckligt nära för att släcka branden. Gruppen av unga som samlats bedömdes som alltför hotfull och det egentliga släckningsarbetet kunde påbörjas först efter flera timmar. Men Rinkebyakademin förstördes, och runtom i Rinkeby och Tensta bröt minst elva, förmodat anlagda, bränder ut.
Sammanlagt arbetade ett 20-tal polispatruller med hundar i området under natten. Polisfordon utsattes för stenkastning, och det finns nu misstankar om både mordbrand och upplopp.
– Om man angriper polisen med sten och tänder eld på byggnader skulle jag vilja påstå att det rör sig om våldsamma upplopp, säger Brännlund.
Brandkåren hade tre brandstationer och 21 brandmän på plats, men inga brandmän har rapporterats blivit utsatta för stenkastning.
Gå till toppen