Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Kärleksmeny som väcker lustar

Lisa Förare Winbladh har komponerat en meny till Kronprinsessans ära.

JorgubbscupBild: Foto: Linus Meyer
Om jag skulle gå på min privata statistik står det helt klart att svenska män i min ungdom ansåg att Flygande Jacob var den optimala förförelsematen. Kombinationen av jordnötter, banan, curry och grädde presenterades på de flesta middagsdejter jag gick på under min studenttid. Nu är det ju knappast de nyförälskade ungdomarna som behöver hjälp på traven för att hålla lustarna vid liv. Jag tänker mer på när kärleksrusningen övergått i en stilla lunk och när varje knep på kartan måste tas till för att få lite sprätt i samlivet. Jag behöll idén med kyckling eftersom nästan alla gillar den, men gav pullan ett mer sofistikerat sällskap.
Under antiken, då mat var medicin i högre grad än idag, var det signaturläran som styrde när kärleksmat (afrodisiaka) skulle utses. Tanken var att Gud i sin godhet lämnat tecken i naturen om vilken effekt en råvara hade på olika delar av kroppen. Få kan undgå att förstå vinken om sparrisens funktion utan att jag tar till adjektiv som reslig och stoltknoppad. Att ett skälvande havssmakande ostron kan föra tankarna till diverse förtjusande osedligheter kommer nog inte heller som en överraskning. En mer långsökt förklaring kan vara att ostron är en rik källa till zink, och zinkbrist kan ge upphov till bland annat impotens.
Närodlat är inte automatiskt ett honnörsord när det gäller afrodisiakum. Långväga ingredienser har ett magiskt skimmer. Alltså hyllas noshörningshorn i norr medan renhorn anses ha samma stimulerande effekt i sydligare nejder.
Den allra mest klassiska ingrediensen i kärleksdrycker är spansk fluga. Det handlar faktiskt inte om flugor utan om en liten grönskimrande skalbagge som innehåller ämnen som retar urinröret men också kan ge allvarliga förgiftningssymtom. Även mer vardagliga kärleksingredienser kan ge dramatiska resultat. Den oansenliga muskotnöten kan i stora doser nämligen ge hallucinationer, tunnelseende, illamående och svettningar vilket lätt kan förväxlas med kärlek av den orutinerade. Överhuvudtaget bör du ha respekt för alla livsmedel som anses ha medicinska effekter även i små doser.
Vill du gå till ytterligheter kan du söka upp en bit durian i asiatiska affärer. Problem kan dock uppstå när du ska mata din älskade med den eftersom det är intet för intet den kallats världens äckligaste frukt. Smaken är en blandning av smultron, vanilj, passionsfrukt, banan, vitlök, surströmming och två veckor gamla sopor. Men den som lyckas få i sig den blir rikligen belönad. Moderna forskare har spekulerat i om ryktet beror på vissa svavelhaltiga ämnen som ökar blodcirkulationen i kroppens alla delar. På Malaysia finns ett ordspråk som säger allt: När durian är mogen och faller till marken, då gör sarongerna det också.
Lyckligtvis behöver du inte ta till så drastiska åtgärder för att öka cirkulationen i kroppen. Pepparrot, chili och ingefära har alla ett grundmurat rykte om att få fräs på kärlekslivet. Om du är skeptisk till chili har du mildare alternativ i kryddskåpet. I en modern undersökning mättes blodflödet i försökspersoners penisar medan de utsattes för olika dofter. Vanilj och kanel hamnade lite oväntat i topp vad gällde effekt på blodtillförsel. Så om du inte orkar ställa dig vid spisen räcker det kanske med att bjuda på en enkel fika med rätt sorts dopp.
Däremot vill jag ifrågasätta chokladens rykte som kärleksmat. Här är det ämnet fenyletylamin som brukar få äran, men halterna i choklad är ganska låga och dessutom bryts ämnet snabbt ner i kroppen innan det hinner ge effekt. Det som inverkar är nog snarare chokladens symbolstatus, den goda smaken och balansen fett och socker. Möjligen bidrar ett ämne vid namn teobromin i chokladen till en milt stimulerande effekt som liknar koffeinets. Det brukar anföras som bevis för chokladens verkningar att personer med kärlekssorg självmedicinerar genom att äta mer choklad, men om teorin om fenyletylaminets verkan stämmer borde de ju sitta och trycka i sig rent kakaopulver.
Vid närmare eftertanke har nästan alla ingredienser någon gång, någonstans hyllats för sin förmåga att väcka köttets lusta. Ja, till och med potatis står på listan över okysk mat, vilket för den fantasifulle ger en ny innebörd till ordet soffpotatis. Med lite kreativitet kan det mesta förvandlas till kärleksmat, så länge argumenten övertygar kommer det att gå vägen. Placebo-effekten kan inte nog hyllas när det kommer till afrodisiaka. Men eftersom en hel del av det som räknas till afrodisiakum även anses höja fertiliteten råder jag er till att vidta lämpliga försiktighetsmått.
Gå till toppen