Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kiss rockade loss ordentligt

Kiss intog Malmö Stadion.

Rock. Kiss. Stadion, Malmö, 13.6
Vill man kan man se det som den värdiga Sweden Rock-final vi aldrig fick av Guns N' Roses. Mindre än 24 timmar efter att Axl Rose buats ut av en publik som lämnat Norje med en känsla av tomhet i kroppen, verkar vi vara många, många som äntligen sveps in i den där efterlängtade rockdrömmen när cirkus Kiss dundrar in på Malmö Stadion under minsta möjliga tystnad. Redan introfilmen på storbildsskärmarna sätter ribban: en Gene Simmons i Godzilla-storlek klampar omkring i en storstad, en ganska bra metafor för Kiss som fenomen. Subtila är de inte, men man kan omöjligt slita blicken eller öronen från dem.
Om det är Eric Singer och Tommy Thayer eller Arne Hegerfors och Dalai Lama som gömmer sig bakom Catman- och Spaceman-sminket är mindre intressant; Kiss är ett varumärke och en livsstil där yta och innehåll är samma sak. Man gör sig själv bara en björntjänst genom att skrapa fram skavanker som att solopartierna i "Shock Me" är bra träiga, att "I'm An Animal" bara är brötig eller att ljudet på stadion är vasst och bullrigt.
Det viktigaste är att ungefär 19 låtar av 21 är hits, att det levereras ett superkoregraferat spektakel som motiverar biljettpriser på sexhundra kronor och uppåt och att det känns som om fyra superhjältar står på scen.
För handen på hjärtat, är det någon som inte har fantiserat om att vara Gene Simmons för en dag, om än av andra anledningar nu än på dagis? Som intro till biffiga "I Love It Loud" lyser han i neongrönt, gurglar blod, dånar med basen och flyger upp på en ramp ovanför scenen. Föräldrar som är strategiska nog att ta med sina tioåringar lär ha skapat livstidsmedlemmar i Kiss Army ikväll.
I takt med att mörkret sänker sig stärks känslan av att vara med i en hårdrocksvideo från 1986. Trumpodiet flyger upp i luften, det smäller och ryker och ser urcoolt ut när alla fyra medlemmarna visas samtidigt på bildskärmarna i "Detroit Rock City" (föregående "Black Diamond" har däremot kvällens bästa riff).
Publikhavet ser ut som en stjärnhimmel i tändarballaden "Beth" (Singer fixar den snyggt och hundratals huvuden lutas ömt mot någons axel). Det är första extranumret av sex - vägen till fansens plånbok går genom att ge valuta för pengarna, en näringslivsstrategi som fler musiker (ja, Axl, jag talar med dig) borde lära sig.
Efter defileringen med "Lick It Up", "Shout It Out Loud", "I Was Made For Loving You", "God Gave Rock'n'Roll To You II" och "Rock and Roll All Nite" står jag där med konfetti i ögonfransarna och känner att nu, NU, fick min femdagars rockweekend sin perfekta avslutning.
Gå till toppen