Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gifta sig utomlands - så går man till väga

Det gäller att vara ute i god tid om man ska gifta dig utomlands.

Viktigast av allt är att vara ute i god tid, dels för att formalian kan kräva tid, dels för att vissa platser är mer populära än andra att gifta sig på. En sådan är Paris.
Olika länder har olika regler, i en del måste man ha vistats en tid innan vigsel får ske. Andra, till exempel Thailand och Spanien, kräver att en i brudparet varit bosatt i regionen en viss tid.
Enligt internationella bestämmelser ska en vigsel följa lagen i det land där den förrättas.
Om vigseln sker på en svensk ambassad utomlands gäller svensk lag. Tjugo av Sveriges 102 ambassader och konsulat har rätt att viga.
Religiösa samfund har olika regler för giftermål, de kan även skilja sig från plats till plats. Till exempel har inte alla svenska kyrkor utomlands vigselrätt. Ett alternativ är att regi­strera sitt äktenskap i Sverige (genom borgerlig vigsel) och sedan ta med en kopia av sitt vigselbevis. Bröllopet kan fullbordas i en gudstjänst på ett vackert hotell, på en strand eller vid en fin utsikt.
Ytterligare ett alternativ och det mest fria är att efter att äktenskapet registrerats i Sverige göra en egen ceremoni, då kan man gifta sig precis var som helst.

Prislista

På ambassad: 600 kronor.
Religiösa samfund tar ut olika avgifter, till exempel kostar det mellan 1 000 och 3 500 kronor att gifta sig i Svenska kyrkan utomlands.
På Sturup: Grundpriset 2 500 kronor. Här kan man gifta sig kyrkligt eller borgerligt. Man kan ta med sig gäster till ceremonin som sker i flygplatsens lounge. Flygplatsen kan ordna vittnen.
Gå till toppen