Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Översvämningarna
har dränkt valet

Slubice. Presidentkandidaterna har poserat flitigt på fördämningsvallar. De har tävlat i satsningar på de översvämningsdrabbade.

Bild: Foto: Pontus Tideman
Nu sjunker vattnet sakta undan och blottar svarta åkrar med förtvinade plantor och sjok av vägasfalt som floden spolat bort. Det hörs inget hönskackel, inga skällande gårdshundar. I tystnaden surrar myggor, flugor och små grönglänsande skalbaggar.
Invånarna i Slubice kommun börjar återvända hem. I veckan har röjningsarbetet efter översvämningen som började i mitten av maj kommit igång på allvar. Borki är en av de byar där skolan blivit utdelningscentral för nödhjälp. Makaronipåsar och oljeflaskor står staplade vid väggen, men i morgon blir skolan vallokal.
– Fast alla säger att de struntar i att rösta, säger Jadwiga Kujawa, som bor mittemot i en trästuga.
– Om jag går dit så röstar jag på Kaczynski, han är en hederlig karl. Men vad ska jag rösta för? Inför valet bryr sig politikerna om oss lite grann. Efteråt ser vi dem aldrig mer.
Hennes källare och trädgården är översvämmade. Många har det värre. Men Jadwiga Kujawa har inga marginaler. Hon och de tre barnen som bor hemma lever på underhåll på sammanlagt 1 000 zloty (2 500 kronor) per månad. Hon tar påhugg som jordgubbsplockare på fälten i närheten då och då. Kläder och skor hämtar hon hos Röda Korset.
Hennes eget lilla jordgubbsland som förvandlats till träsk skulle ha inbringat 1 000 zloty från traktens uppköpare och gett lite andrum.
– Jag undrar hur länge vi kan hämta dricksvatten i skolan. Kranvattnet är gult. Vem vet hur många döda djur som ligger i buskarna och ruttnar? säger hon.
Julita Jablonska och hennes man Adam lämnar sin tvååriga dotter Roksana hos mormor. Sedan snart en månad bor de på soffan i vardagsrummet.
En söndagmorgon i maj knackade en man från räddningstjänsten på hos dem i grannbyn: ”Ta det ni behöver och stick”, sa han. Julita Jablonska rafsade åt sig Roksanas nappflaska och några barnskivor.
– Hade vi vetat att vi hade ett par timmar på oss kunde vi ha räddat möblerna, säger hon.
När de gifte sig tog de lån på 20 000 zloty för att renovera ett rum och kök i uthuslängan på Adams föräldrars gård. Nu klättrar svart mögelsvamp uppför väggarna, prickarna bildar en bård i axelhöjd dit vattnet nått. Bäddsoffan står kvar mitt på golvet och stinker.
– Men om vi slänger möblerna kanske skadereglerarna inte tror att vi har haft några.
De vet ännu inte vilken hjälp de kan räkna med utöver de 6 000 zloty de fått från kommunen för akuta utgifter. Och de kan inte se hur presidentvalet skulle göra någon skillnad.
Adam har just förlorat jobbet på ett byggföretag. Julita arbetade tidigare på butikslager och är hemma med Roksana. De har diskuterat att flytta, även innan översvämningen.
– Fast aldrig i livet till stan. Man skulle kvävas. Här finns åtminstone lite luft runt huset, säger Adam Jablonski och sveper med armen över de ruttnande åkrarna.
– Hallå? Jag är vid hålet.
När mobilen ringer står Andrzej Glinka på fördämningsvallen vid byn Swiniary och ser ut över sprickan som vuxit till hundra meter. Han ska just börja fylla det som mest liknar en sjö med 160 000 kubikmeter sand.
Som länets ansvarige för fördämningar visste han mycket väl att floden Wisla skulle stiga i maj.
– Smältvattnet från bergen måste till havet och det rinner helt säkert inte uppåt. Då ska det igenom här. Det har regnat enormt mycket och så hjälpte bävrarna till att underminera vallen genom att gräva gångar genom den, säger han.
Normalt står vattnet vid vallen i några dagar, sedan rinner det undan.
– Men efter en månad var allt uppblött. Vallen var som en aladåb. Vi väntade oss en andra våg, men hann inte färdigt förstärkningarna.
När den andra vågen kom söndagen den 23 maj skulle grönsaksbönderna Marcin och Barbara Michalski just dricka kaffe. Grannen ropade: ”Fördämningen har brustit!”
De tog varsin hund och sprang upp på övervåningen.
– Det var ett jättebrus. Träd, höns och skrikande grisar forsade förbi, berättar Marcin Michalski.
Vattnet nådde halvvägs upp i trappan. Räddningstjänsten kom med båt men kunde inte lägga till vid trappfönstret på grund av den starka strömmen. Paret lyssnade på radio tills de blev hämtade dagen därpå.
– Vi var inte rädda. Ett hus rasar inte så lätt.
Det klafsar om skorna i den halv-torkade leran i deras kök. Fukten i väggarna gör luften svalare inne än ute.
– Vi får riva upp golven och ta ner putsen från väggarna så träet kan andas. Man ska inte låta sig knäckas. Det är bara att jobba på.
Hönshuset på bakgården är tomt.
Utanför byfogden Ryszard Ziolkowskis garagekiosk hänger ett anslag från valkommissionen. När han kommer ut slutar läraren Danuta Sluborska läsa och vänder sig i stället till honom:
– Hur blir det nu med valet?
– Det kommer bussar och kör alla som vill rösta till vallokalerna.
– Egentligen bryr jag mig inte alls om valet nu. Jag tänker bara på om det kommer mer regn, om huset blir ännu mer förstört. Visst, vi går och röstar, men ingen pratar om det, säger Danuta Sluborska.
På staketet hänger en valaffisch för Kaczynski.
– Jag röstar inte på honom, men den stör mig inte. De kom från hans parti och hängde upp den. Kanske lockar den folk till butiken. Han har många väljare häromkring, säger Ryszard Ziolkowski.

Översvämningarna

Översvämningarna i främst södra Polen började i mitten av maj. Räddningstjänst från flera EU-länder och Ryssland har deltagit i räddningsarbetet.
Minst 18 människor har omkommit.
Omkring 30 000 har evakuerats.
Senast en lika stor översvämning drabbade landet var för 160 år sedan.
Skadorna beräknas kosta två miljarder euro.
Källa: Wikipedia, Nowosci, TT, Reuters.
1. Utrikespolitiken: Båda kandidaterna vill fördjupa samarbetet med Nato, USA och EU och förbättra relationerna till Ryssland. Kaczynski har anlagt en mer vänskaplig ton till Ryssland efter flygkraschen i Smolensk där hans tvillingbror Lech, då president, omkom.
2. Provrörsbefruktning för ofrivilligt barnlösa: Båda kandidaterna anser att det strider mot katolska värderingar. Kaczynski är emot offentlig finansiering, Komorowski vill söka en kompromiss.
3. Vården: Ingen av kandidaterna vill privatisera, men Kaczynski har skrämt väljarna med att Komorowski vill.
4. Landsbygdsutveckling:  Kaczynski vill att EU-bidragen ska utnyttjas bättre. Komorowski vill bygga ut infrastruktur och internettäckning.
Det är regeringen som driver politiska reformer, men presidenten har inflytande över vissa politikområden och kan stoppa lagar genom veto.

Två huvudkandidater

Huvudkandidater i presidentvalet är nationalistkonservative Jaroslaw Kaczynski från partiet Lag och rättvisa (Pis) och högerliberale Bronislaw Komorowski från Medborgarplattformen (PO). Totalt finns tio kandidater.

Komorowski leder opinionsmätningarna men verkar inte få över hälften av rösterna. Om ingen får det blir det en andra omgång den 4 juli.

Vad som ska göras åt översvämningarna och hur de ska förebyggas har varit en av de mest debatterade frågorna i kampanjen, som är mycket inriktad på kandidaternas värderingar: Patriotism och nationalism för Kaczynski. Modernitet och samarbete för Komorowski.

Gå till toppen