Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Var smakar vinet bäst?

Blir ett vin 282:50 kronor bättre i ett Riedel­glas än i ett sexpacksglas från Ikea? Vi lät tolv sommelierer prova. ­Svaret blev både ja och nej.

Efteråt säger en av testpiloterna:
– Hellre ett dyrt vin än ett dyrt glas. Men jag erkänner: Jag har Riedelglas hemma.
Men innan Jens Bardh-Olsson sagt detta har han och elva andra sommelierer och blivande sommelierer sniffat, sörplat och spottat ett otal gånger. Och funderat på frågan om vilket vinglas som ger den största vinupplevelsen.
De sitter mol tysta. Framför sig har de tre olika syrahviner i fyra olika glas. Och ett internationellt provsmakarprotokoll från Wine and Spirit Education Trust.
Inte ett ord säger de. Man hör bara sniffande och svagt gurglande, raspet av pennor mot papper och det strykande ljudet av glas som roterar mot bordsskivornas laminat.
Vilka smak- och doftaromer träder fram ur de olika glasen? Örter? Ek? Vanilj? Plommon eller jordgubbar? Är det animaliska toner eller rök, muskotnöt, peppar eller eukalyptus? Framhävs fatet eller syran och frukten?
Sommelierernas uppdrag: Att ta reda på om ett vin smakar och doftar mera i ett Riedelglas för 289 kronor än i ett nästan okrossbart vinglas i glasmaterialet kwarx för 130 kronor.
Eller går det lika bra med ett Ikea­glas för 6:50?
Efter varje provningsomgång, flight, blir det en kort paus.
– Det var nästan lönlöst att hitta dofterna i Ikeaglaset, säger Oskar Andreasson, sommelier vid rederiet DFDS Seaways, efter den första flighten.
I nästa flight är det dags för Open Up-glasen i kwarx; de tre olika syrah-vinerna kommer nu i annan ordning än i den första omgången.
Kommentarerna i pausen är få, de flesta väljer en snabb kopp kaffe för att rensa näsa och mun från gamla intryck.
– Hm, ja, skillnaden mellan Ikea och Open Up är väl inte så stor. Lite mera frukt i Ikea, kanske, och större örtighet i Open Up, säger Jessica Senning som går andra terminen på Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö, där testet gjordes.
Nu står de stora Riedelglasen som specialformgivits för syrahviner på borden. Fem centiliter av de olika vinerna i botten i en ny ordningsföljd. Proceduren upprepas. Nya sniff och nya sniff, mera gurglande och mera svischande ljud av glas som snurras mot bordsytan.
– Wow, mycket mera doft!
– Karaktären i vinet, oavsett vilket av dem, växer i Riedelglaset, säger Oskar Andreasson.
Glas står kvar på borden när provsmakarna sitter ner och sammanfattar totalintrycken efter provningen: Ikeaglaset med sin enkla form och av just glas; lystern är måttlig. Open Up-glaset med sin karakterisiska tvära inåtböj på kupan och med klarhet i kwarxmaterialet. Det stora Riedelglaset i tunt glas (restaurangvarianten, i handeln är de av kristall) med gnistrande rester av svagt violett Saint Joseph-vin.
– Hellre dyrt vin än dyrt glas, konkluderar Jens Bardh-Olsson som ändå vidgår att han har Riedelglas hemma.
– Ja, säger Jessica Senning, upplevelsen av ett vin är nog till femtio procent visuellt.
Anders Öhman och Bengt-Olof BOA Andersson, som driver sommelierskolan Gustibus, drar sina slutsatser av testet.
– Ett vin smakar i princip likadant ur ett Duralexglas som ur ett designat vinglas med stor kristallkupa. Upplevelsen, däremot, är en helt annan sak, säger BOA som personligen valt Spiegelau­glas som sitt husglas.
– Javisst, ett snyggt glas har stor betydelse för vinupplevelsen. Jag tycker att testet visar att det viktiga är att man hittar ett glas som tilltalar. Det där med olika vinglas för olika vintyper är bara marknadsgeschäft, säger Anders Öhman som hemmavid serverar vin i Open Up eller stora ballongglas från 1970-talets Boda.
Svaret på frågan om ett vin doftar och smakar mera ur ett blåst 400-kronorsglas än ett industripressat för 6:50 är: Ja, det doftar mera. Men nej, smaken är inte nämnvärt större.
Men den personliga upplevelsen av vinet blev väsentligt mycket högre av Open Up och framför allt av Riedel. Enligt sommelierernas noteringar.
Gå till toppen