Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Din guide till São Paulo

Följ med till São Paulo, Brasiliens största stad, för en orgie i shopping, barbesök och klubbande.

Den som kliver ur tunnelbanan på Avenida Paulista kommer upp på en av världens maffigaste boulevarder. På ingen annan plats syns det lika tydligt att Brasilien håller på att bli världens femte största ekonomi.
Latinamerikas bästa konstmuseum och läckra restauranger ligger insprängda mellan affärskontor, banker och butiker i enorma skyskrapor längs den tre kilometer långa avenyn.
Om lördagarna kantas trottoarerna av stadsbor och turister som flanerar, motionerar och konsumerar.
– Här kan man få allt, tjugofyra timmar om dygnet, till ett bra pris, säger Denyse Godoy, journalist på Folha de São Paulo, Latinamerikas största dagstidning.
För några år sedan var hon tidningens korrespondent i New York.
– Den stora skillnaden är väl alla musikalerna och teatrarna. Annars är inga städer så lika varandra som São Paulo och New York, säger hon.
Trots att São Paulo är Brasiliens största stad är den lättmanövrerad med ett effektivt metrosystem med fem linjer. Men det är roligast att promenera. En bra tur går längs den smala gatan Rua Augusta som korsar Avenida Paulista. Vandrar man nedför kullen som leder bort från centrum kommer man efter några kvarter till den exklusiva shoppinggatan Rua Oscar Freire där de internationella modehusen ligger.
– Ekonomin bubblar. Folk har pengar. Och de som redan har får bara mer, säger en shoppingglad kvinna i ett myller av kassar.
Hon sitter på Santo Grão, ett lyxigt franskt brasserie.
–  Jag läste i en tidning att São Paulo är den stad där Louis Vuitton och Armani just nu tjänar mest pengar i världen, säger hon.
På shoppinggatan finns också de brasilianska modehusen som får italienska och amerikanska trendskapare att vallfärda till São Paulo. De mest kända är Alexandre Herchcovitch, NK Store och Osklen.
Blir det för chict på Rua Oscar Freire kan man ta tunnelbanan till São Paulos historiska centrum. I ett modernistiskt varuhus på sex våningar på Avenida São Jose ligger Galeria do Rock, världens största rockvaruhus med 300 olika butiker.
I bottenvåningen finns affärer för hiphop och svart musik. På entréplanet är det mest skejt- och graffitibutiker. På andra, tredje och fjärde våningen gäller hårdrock. På femte ligger tryckerier som gör reklamblad till stadens rockklubbar. Iron Maiden har sin största fanklubb i São Paulo och brukar gästa gallerian när de är på Brasilienturné. Även Kurt Cobain har besökt varuhuset.
Att São Paulo inte är samba förstår man också när man åker tillbaka till Rua Augusta på kvällen. De hetaste technoklubbarna och rockbarerna i Sydamerika ligger på den bit som går ned mot centrum. Bästa draget finns på vulgoklubben Vegas Club. Den är inredd i den före detta stripteaseklubben där Nick Cave spelade in videon ”Do You Love Me” när han bodde i São Paulo under nittiotalet. Klockan 05.00 på morgonen förvandlas klubben till Hell’s Club och blir det hetaste dansgolvet i Brasilien.
São Paulo är en av världens mest kosmopolitiska städer, grundad av italienska, tyska och libanesiska emigranter och med fler japaner än någon annan stad i världen utanför Japan. I dag väller migranter in från grannländerna Argentina, Bolivia och Peru.
Den mångkulturella identiteten går att smaka på stadens restauranger.
–  Rio har sina stränder, men vi har de bästa restaurangerna, säger João Gabriel.
Han är chef för den hetaste krogen i São Paulo just nu, La Mar Cebicheria. Den ligger i det moderna affärsdi­striktet Itaim-Bibi, som om kvällarna förvandlas till São Paulos Stureplan. Den lyxiga restaurangen serverar peruanska läckerheter som marinerad tonfisk, bläckfisk och skaldjur.
–  För några år sedan var det japans­ka köket inne, sedan kom det vietnamesiska och koreanska. Nu är det exklusiv brasiliansk husmanskost eller det peruanska köket som gäller, säger han.
Det allra fräckaste i tjugomiljonersmetropolen är ändå utsikten. På 42:a våningen i den gamla skyskrapan Edifício Itália finns en öppen terrass varifrån man ser tusentals skyskrapor sträcka sig likt en skog av stavar. När skymningen faller går man en trappa ned och sätter sig i en av de slitna läderfåtöljerna på Terraço Italia, stadens mest traditionella bar, och beställer en caipirinha. En bättre plats att smälta sina intryck av världens tredje största stad finns inte.
RESA
Flyg: Det finns inga direktflyg från Skandinavien till São Paulo. En tur- och returbiljett kostar från cirka 7 500 kronor. Dyrare på sommaren och runt jul.
BO
Bra läge: Hotel Ibis Paulista. Rummen är små, men läget perfekt. Kostar från 700 kronor natten i dubbelrum. Avenida Paulista 2355. www.ibishotel.com.
Business: Saint Germain. Affärsmannens bästa val. Rummen har separat sovrum och vardagsrum. Kostar 1 200 kronor/natten. Rua Padre João Manuel 202, Jardins. www.mercure.com.br.
Nära klubben: Augusta Park. Ligger i klubbdistriktet. Enkelrum från 500 kronor/natten. Dubbelrum från 600 kronor/natten. Rua Augusta 922. www.augustapark.com.br.
ÄTA
Peruanskt: La Mar Cebicheria. Bästa peruanska restaurangen. Rua Tabapuã 1410, Itaim-Bibi. www.lamarcebicheria.com.
Japanskt: Takô. Den traditionella japanen. Rua da Glória 746, Liberdade. www.tako.com.br.
Bästa lunchen: Ritz. Bästa lunchrestaurangen. Rua Alameda Franca 1088, Jardins.
GÖRA
Barer:
Terraço Italia. Den traditionella baren. Avenida Ipiranga 344, Centro. www.terracoitalia.com.br.
Bar Exquisito. Coolaste baren. Rua Bela Cintra 532, Jardins. www.exquisito.com.br.
Skye. Modernaste baren. Avenida Brigadeiro Luís Antônio 4700, Jardim Paulista. www.hotelunique.com.br.
Klubbar:
Vegas Club. Svettigaste klubben. Rua Augusta 765, Jardins. www.vegasclub.com.br.
A Lôca. Bästa technon. Rua Frei Caneca 916. www.aloca.com.br.
CB Bar. Bästa rockklubben. Rua Brigadeiro Galvão, 871 Barra Funda. www.cbbar.com.br.
Utställningar:
MASP. Latinamerikas bästa konstmuseum. Avenida Paulista 1578, Jardins. www.masp.art.br.
Pinacoteca. Modern konst. Praça da Luz, 2. www.pinacoteca.org.br.
Estação de Luz. Museum över det portugisiska språket. Praça da Luz, Centro. www.museulinguaportuguesa.org.br.
KÖPA
Affärerna:
NK Store. Exklusivt brasilianskt mode. Rua Sarandi 34, Jardins. www.nkstore.com.br
Osklen. Hippt brasilianskt mode. Rua Oscar Freire 645, Jardins. www.osklen.com
Galeria do Rock. Undergroundbutiker. Avenida São João 439, Centro.
”Iron Maiden har sin största fanklubb i São Paulo och brukar gästa gallerian när de är på Brasilienturné. Även Kurt Cobain har besökt varuhuset.”

São Paulo, Brasilien

Invånare: 18 miljoner.
Religion: 70 procent katoliker.
Språk: Portugisiska.
Besök: 16,5 miljoner människor varje år.
Medellivslängd: Kvinnor 62 år, män 70 år.
Höjdläge: 638 meter över havet.
Yta: 7 944 kvadratkilometer.
Väder: Varmast i februari med ett genomsnitt på 22 grader.
Gå till toppen