Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Vinnaren har ­förberett sig i 25 år

Det Gröna partiets kandidat, Antanas Mockus, försökte in i det sista övertyga väljarna om att rösta …

Det Gröna partiets kandidat, Antanas Mockus, försökte in i det sista övertyga väljarna om att rösta bort den politik som gjort Colombia till ovän med nästan alla länder i Latinamerika.
Det gick inte.
Högerkandidaten, förre försvarsministern Juan Manuel Santos, fick 69 procent av rösterna.
– Det är nu vår plikt att utöva kontroll över denna nya regering. Vi är miljoner som vill driva politik på ett annat sätt, sa Antanas Mockus till sina anhängare.
Colombias nyvalde president är vit och rik. Han kommer från en av landets mest inflytelserika familjer och är utövande katolik. Santos-familjen har ägar­intressen i landets opinionsbildande medier och ägde Colombias största dagstidning El Tiempo fram till 2007. I släkten finns både före detta presidenter och vice presidenter.
– Santos är en mycket samlad man som förberett sig de senaste 25 åren för att bli president, säger hans fru María Clemencia de Santos som varit gift med honom i 23 år.
Som högra hand till avgående presidenten Álvaro Uribe har Santos drivit ett effektfullt krig mot gerillarörelsen Farc. I mars 2008 beordrade han den operation som ledde till att Farc:s ledare Raul Reyes dödades. Några månader senare var han ansvarig för fritagningen av politikern Ingrid Betancourt.
Colombias nyvalde president företräder också den politik som ligger bakom de senaste skandalerna i landet.
Som försvarsminister införde han ett bonussystem där soldater i armén fick pengar och förmåner när de lyckades skjuta ihjäl gerillasoldater. För att få del av belöningarna fångade armén oskyldiga unga män från för­orterna, klädde dem i gerilla­uniformer och avrättade dem. När det uppdagades, 2008, hade upp mot 3 700 män gått samma öde till mötes.
Det skapar också problem att 58-årige Santos tänker fortsätta ge amerikansk militär tillgång till landets baser. Brasiliens president Lula da Silva anser att det är en säkerhetsrisk för Sydamerika och får medhåll från resten av kontinenten.
Grannlandet Ecuador lovar att arrestera Juan Manuel Santos om han sätter sin fot i landet och Venezuelas president Hugo Chávez har hotat med krig om han blir vald.
Mindre än hälften av de röstberättigade gick till val­urnorna. Om det beror på VM, regn­ovädret eller på att folket tröttnat på politik är osäkert.
Santos fick 69 procent av rösterna.
Mockus fick 27,5 procent.
Valdeltagande: 47 procent.
Andel fattiga i Colombia: 46 procent.
Arbete: 60 procent arbetar inom den informella sektorn.
Befolkning: 45 miljoner.
Gå till toppen