Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Flygbåtarna var ett sätt att leva

Nostalgin lever via Facebookgrupper och personalträffar.

Bild: Arkiv: Ola Nilsson 2002
– Det var ett sätt att leva, helt enkelt, säger flygbåtsveteranen Ulf Herrman, överstyrman 1966–1972, sedan befälhavare fram till slutet av 2002.
Han och hustrun Bodil mötte varandra på Flygbåtarna där hon var värdinna 1972–2002.
Resultaten av flygbåts­äktenskapet – döttrarna Linn, Minna och Petra – jobbade alla under perioder på båtarna eller i biljettkassan.
– Vi är långt ifrån ensamma om att ha träffats på båtarna. Det hände en del sådant mellan de anställda, ibland mellan personal och passagerare också, säger Bodil Herrmann.
Det hände för all del annat också. Väldigt mycket annat. Som det måste göra när upp till ett par hundra passagerare i olika stadier av medvetandegrad ska tas om hand och servas.
Särskilt när det ska göras på under en timme, med en ny last gång på gång nästan dygnet runt.
– Jag beundrade verkligen dessa tjejer som slet därnere, tur efter tur oavsett sjögång, säger Ulf Herrmann.
Ibland hände det lite extra uppe på bryggan också. Som på den väl omskrivna flygbåtstur som Beatlesmedlemmarna Paul McCart­ney och George Harrison gjorde den 15 oktober 1967.
När de trängt sig igenom klungorna av fans utanför båten släpptes de upp på kommandobryggan.
Överstyrmannen Ulf Herrmann hade dem i två stolar bakom sig under färden.
– Och jag är väl en av de få som har sett Paul McCart­ney i fillingarna. Fansen hade slitit sönder hans byxor. Vi kallade upp en flygbåtsvärdinna som sydde ihop dem hjälpligt.
För Linn Herrmann var det aldrig någon tvekan att hon skulle söka sig till Flygbåtarna, åtminstone för en sommar. Hon hade växt upp med dem.
– Jag fick första jobbet när jag var tjugo. Sedan blev jag kvar i sex år, till 2000. Det var så roligt, och så tjänade man rätt bra.
Familjemedlemmarna är rörande eniga om att kamratskapen blev enorm på grund av de speciella omständigheterna i jobbet.
Det märks inte minst på att delar av dem som var anställda – både danskar och svenskar – fortfarande ses vid träffar.
Och när Linn Herrmann för ett tag sedan startade en Facebookgrupp för flygbåtsälskare blev det snabbt över etthundra medlemmar som delar minnen och foton från en förlorad tid.
– Vi hade helt enkelt tur som fick vara med om den.
Gå till toppen