Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt islamiskt center på gång

Malmö kan vara på väg att få sin tredje stora moské. Kommunen säljer en stor tomt intill Östra kyrkogården till Det islamiska trossamfundet i Skandinavien för 3,3 miljoner kronor.

ROSENGÅRD. Försäljningen godkändes av politikerna i tekniska nämnden på torsdagen.
Den islamiska organisationen har nu tre år på sig att bygga ”förenings- och samlingslokaler” för minst fem miljoner kronor.
Det sägs ingenting om en moské i handlingarna, där det talas om ”ett aktivitetscenter för ungdomar och familjer i Malmö med fokus på Rosengård”.
En betydande del av cent ret ska bli bönesal. Enligt de skisser som trossamfundet lämnat in till stadsbyggnadskontoret är nästan hälften av den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden tänkt som bönesal i två plan för 1 500 personer. Bottenvåningen blir för männen, den övre för kvinnorna.
Det islamiska trossamfundet vill inte kalla centret för en moské.
– En moské är något annat, säger Ammar Daoud, medlem i trossamfundet.
– Då ser det helt annorlunda ut.
Ammar Daoud är känd talesman för Islamiska kulturföreningen, som i sexton år drev en av Rosengårds större källarmoskéer i Herrgården. Sedan de tvingats lämna lokalen hösten 2008 följde ockupation, polistömning och upplopp.
Nu är kulturföreningen och trossamfundet inte samma sak, enligt Ammar Daoud.
– Det islamiska trossamfundet är en ny, stor organisation som håller på att etablera sig.
Hur mycket det nya centret kommer att kosta är oklart. Lika oklart är det kring finansieringen, och var pengarna kommer ifrån.
– Det är många olika individer som engagerar sig i detta, säger Ammar Daoud.
– Avsikten är att bygga centret i tre etapper.
Vilka som står bakom trossamfundet är också oklart.
– Jag vet faktiskt inte vad det är, säger Aje Carlbom, forskare i islamologi vid Malmö högskola.
Inte heller Bejzat Becirov, grundare av Malmös första moské, Islamic Center, vet vilka som står bakom Det islamiska trossamfundet.
– Vad jag vet så är det en arabisk organisation i någon form.
Becirov hälsar ett nytt islamiskt center välkommet, men anser att man borde köra med mer öppna kort.
– Med så stora bönelokaler är det klart att det liknar en moské.
– Det är bättre att säga som det är, än att hymla med det.
Tidigare i år godkände stadsbyggnadsnämnden en ny detaljplan som gör det möjligt att bygga en Ahmadiyyamoské öster om Elisedals industriområde, nära trafikplats Fredriksberg på Yttre Ringvägen.
Den blir hälften så stor som Det islamiska trossamfundet bygge vid Danska vägen och finansieras med hjälp av den internationella Ahmadiyyarörelsen, som har sitt ursprung i Indien och Pakistan.
Rörelsen betraktas som kättersk av ortodoxa muslimer.
Gå till toppen