Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Personlighet inom svensk mätteknik

Professor Alexander Lauber, 76 år, Linköping, har avlidit. Han efterlämnar hustrun Stava samt två dö…

Alexander Lauber föddes i Prag 1933. Han växte upp och fick sin grundutbildning i Tjeckoslovakien, Tyskland och Belgien innan han flyttade till Sverige 1951.
Från denna paneuropeiska uppväxt bar han med sig utomordentliga språkkunskaper och en bred klassisk bildning. Sin tekniska bakgrund fick han vid KTH. Arbete på AB Atomenergi resulterade i en disputation i fasta tillståndets fysik vid KTH 1971. Samma år tillträdde han en universitetslektorstjänst och 1990 utnämndes han till professor i mätteknik vid Linköpings tekniska högskola. 1997 flyttade han till Kalmar Högskola för att bygga upp en helt ny verksamhet inom industriell mätteknik.
Under de första Linköpingsåren krävde undervisningen mycken kraft. Bland annat lade Alexander i samarbete med LTH ett stort arbete på en aktuell lärobok i mätteknik.
Mätosäkerhet är en väsentlig del av mättekniken, som ofta blir styvmoderligt behandlad. Alexander engagerade sig i problematiken och hade förmågan att göra frågeställningarna. Instrumenttekniska föreningen, ITF, och STF Ingenjörsutbildning är några av de fora som Alexander använt för sitt missionerande kring mätteknik och mät­osäker-het. Han har aktivt bidragit till den ställning som Sverige idag har som ledande automationsnation.  
Med åren inriktades Laubers forskning alltmer mot industrins mättekniska problem. Smarta sensorer, multisensor fusion, miljömätteknik och människa-maskin-problematiken var områden där Alexander och hans elever gjorde pionjärinsatser.
En kort tid före sin bortgång fick Alexander uppleva att hans sista doktorand i Kalmar, Jenny Wirandi, tilldelades det prestigefyllda IEEE Instrumentation and Measurement Society Outstanding Young Engineer Award.
Alexander Lauber var ständigt positiv, konstruktiv och generös med sina bidrag, öppen både med karriär och med livets goda. Svensk mätteknik har förlorat en av sina mest mångsidiga och inspirerande personligheter.
Non omnis moriar.
Gå till toppen