Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Spännande dag för ung kompositör

Det är inte alla 22-åringar som har fått fyra egna orkesterverk uppförda. Det har David Riebe. På söndagen uruppfördes hans fjärde komposition i Stadshallen av Nordiska ungdomsorkestern.

LUND. The Grail 1492 Over­ture heter verket och Sydsvenskan kan avslöja att det börjar abrupt med en skräll – hjärtpatienter är härmed varnade
– Det är lite lyxigt att ha tillgång till en hel orkester som spelar ens musik, medger David Riebe, som deltar i ungdomsorkestern för sjätte året.
Från början är han violinist, men har gått över mer och mer till att skriva musik.
– Det är en ofantlig upplevelse att få ett verk uruppfört. Första gången var också här, det var förrförra året, och jag gick runt och såg ut som en smiley. Folk fick säga åt mig att slappna av, skrattar David Riebe.
82 ungdomar deltar i årets ungdomsorkester och många kommer tillbaka år efter år. Här träffar de andra musikintresserade i samma ålder och knyter kontakter för framtida samarbeten.
I veckan kommer det fler chanser att få lyssna på Nordiska ungdomsorkestern: på Bergagården i Bjärred på torsdag klockan 19 och i Lunds stadshall på söndag klockan 18.
Nordiska ungdomsorkestern är en orkesterkurs för ungdomar 15–25 år. Under två veckor får de spela i stor symfoniorkester under ledning av internationellt verksamma dirigenter och erfarna instruktörer. Kursen har anordnats i Lund varje sommar sedan 1951.
Gå till toppen