Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chatt med hudläkaren Bo Ljunggren om solen

Hudläkaren Bo Ljunggren chattade om solen med Sydsvenskans läsare.
Till chatten.

Bild: Foto: AP

löddeköpingebo:
vilken sol är farligast, sommarsol eller vintersol?

Bo Ljunggren:
Hej löddeköpingebo! Här i Sverige innehåller vintersolen mycket lite ultravioletta strålar av korta våglängder som ger solbränna. Förutom i fjällen knappast någon risk att bli bränd!


Krille:
Gällande studier om sola solarie/naturligt där det står att detta är nyttigt och det framgår att det ska vara "helt" ofarligt som många solariesalonger använder på deras hemsidor etc för att motverka de negativa effekter en studie som visade att detta var skadligt , tycker du det ska vara tillåtet?

Bo Ljunggren:
Hej Krille! Man vet numera att den långvågiga solariestrålningen också är skadlig, och en bidragande faktor till hudcancer. Myndigheterna avråder från solariesolning i större omfattning, men något förbud finns inte. Vi får själva ta ansvar för vår livsstil!


Anna:
Hur farligt är det egentligen? Och hur solar man smart, med så få risker men med stor möjlighet att bli brun?

Bo Ljunggren:
Hej Anna! Hur farligt det är beror bl.a. på vilken hudtyp du har! Ljushyade och fräkniga personer är mycket mer i riskzonen än de som har mera pigment. Viktigt för att minska risken är att inte bränna sig! Använd solskydd med tillräckligt hög skyddsfaktor, minst 15-20, sola inte kring middagstid när strålningen är som starkast! Du kommer ändå att bli brun!


Christina:
Hej.Jag är rödhårig och har fräknig hy och har alltid gillat att vara i solen, men börjar bli lite orolig nu för hudcancer.Kan man själv upptäcka något tecken eller måste man alltid låta en doktor kontrollera ev leverfläckar?Eller ger hudcancern andra sympton än mörka leverfläckar?

Bo Ljunggren:
Hej Christina! Om man som du har en solkänslig hudtyp och lätt blir bränd, är det extra viktigt att skydda sig - i första hand med kläder, men annars med solskydd med hög skyddsfaktor! Man bör själv kontrollera sina leverfläckar, och reagera om det dyker upp nya, eller någon av de gamla förändras, t.ex. mörknar, ljusnar eller ändrar färg och form, kliar eller blöder. Sök i så fall upp din läkare!


Lotta:
Min sambo får vita fläckar på överkroppen när han är ute i solen. Fläckarna sprider sig mest över axlarna och på ryggen, och huden ser väldigt torr ut när detta händer. Vad kan detta vara? Svamp? Är det farligt och hur behandlar men det?

Bo Ljunggren:
Hej Lotta! Det låter som din sambo fått en ytlig svampinfektion som är ofarlig och inte smittar, som kallas tinea versicolor. Man kan behandla den med olika svampmedel, eller med ett schampo som innehåller ketoconazol, som finns på apoteket. Huden får ljusa fläckar, eftersom man inte blir solbränd där svampen sitter. Färgskillnaden går över efter behandlingen, men inte förrän man solar nästa säsong!


amanda:
Hej En liten tjej på 1 år har bränt ovansidan av handen på grillen så att huden nu är alldeles rosa men läkt. Hur ska man skydda detta i sommar? Med stort plåster eller med solkräm? Ska man vänta till nästa sommar med att utsätta området för solen, eller hur länge ska man vänta?

Bo Ljunggren:
Hej Amanda! Efter en brännskada kan huden vara rodnad ganska länge, och det är en god idé att skydda området med en solkräm med mycket hög skyddsfaktor, kanske 50-60! Det är överhuvud taget en bra idé att skydda så små barn från solen, i första hand med kläder!


Eva:
Jag och mina barn delar samma vita, känslaiga och lättirriterade hud. Min minsta är 1½ . Kan alla 3 använda samma solkräm? I nuläget har vi 50 från bamse (kräm). Hur ofta bör vi smörja barnen?

Bo Ljunggren:
Hej Eva! Bra att du använder solkräm med hög skyddsfaktor! 50 låter utmärkt för alla barnen! Bra också om de har kläder på sig åtminstone delvis, så du inte behöver smörja in hela kroppen! Om de inte är ute hela dagen, och inte badar ofta, räcker det nog att smörja in dem en gång! Upprepa annars en gång till efter lunch!


Tomas:
Kan man trappa ner på solskyddsfaktorn efterhand som man får mer färg?

Bo Ljunggren:
Hej Tomas! Det kan man göra, men man kan också fortsätta med samma faktor - man blir ändå brun! Viktigast att man hela tiden undviker att huden blir röd och öm!


Jenny:
Har ett stort födelsemärke, 12x9 cm stort, på ena låret. Ska man undvika att få sol på det eller man kan vistas i solen som vanligt??

Bo Ljunggren:
Hej Jenny! Om du använder solkräm också på födelsemärket och undviker att bränna dig kan du vistas i solen som vanligt! Om märket skulle ändra utseende, så visa upp det för din läkare!


Voijtek Wallinski:
Hur stor skillnad i hudtyper är det när det kommer till UV-strålning? Behöver alla, oavsett hudfärg, solskydd?

Bo Ljunggren:
Hej Voijtek! Det är mycket stor skillnad i hur vi tål sol beroende på vår hudtyp! Mycket mörka personer, afrikaner, orientaler t.ex., blir oftast aldrig brända och behöver inte skydda sig med solkrämer. De har också mycket mindre risk att få hudcancer.


Hej !!:
Hur ska man veta vilka märke på huden som är farliga ???

Bo Ljunggren:
Hej! Det är inte alltid så lätt om man inte är läkare! Men nya märken som man inte känner igen, eller gamla som ändrar form och färg eller börjar klia eller blöda, ska man visa upp!


Pelle:
Men visst är det också bra med sol‘Kroppem gör vitaminer och sånt, väl?

Bo Ljunggren:
Hej Pelle! Visst är det bra med sol, och nödvändigt för att vi ska kunna bilda D-vitamin! Och bra med sol för humöret också!


Anna:
Min 7 åriga dotter har haft en svag vit fläck på kinden och den uppstod efter stranden. På vintern försvinner den och kommer tillbaka till sommaren. Men har ej blivit större eller mindre. Bör jag gå till läkaren med henne? För det måste ha kommit fram pga solen, tror jag. Orolig mamma!

Bo Ljunggren:
Hej Anna! Svårt att så här på din berättelse säga vad det beror på, men det låter inte som något farligt. Barn med eksembakgrund får ibland fläckar på kinder och överarmar som beter sig som du beskriver. Om du är orolig kan du visa upp henne för din läkare!


Jonathan:
Om man använder solkräm blir man ändå brun/bränd

Bo Ljunggren:
Hej Jonathan! Ja, du har rätt, tillräckligt mycket strålning når ändå huden, så man blir brun så småningom. Har man en för låg skyddsfaktor i förhållande till hur länge man är i solen kan man förstås ändå bli bränd!


Fatima:
Vilka solskyddsmedel rekommenderar ni , båda för barn och vuxna. Eftersom i artikel står det att många solskydd har brister ?

Bo Ljunggren:
Hej Fatima! De solskyddsmedel som t.ex. säljs på apoteken har solskyddsfaktor som är testad enligt internationella regler, och som man kan lita på. Viktigt att använda tillräckligt hög faktor beroende på ens hudtyp, och extra hög till barn!


Simon:
Hej! Jag har hört att det finns studier som visar att det kvittar vilken faktor av solskydd man använder. Det är mängden av solskyddsmedlet som täcker huden per kvadrat cm som är det viktigaste, och att det dessutom är rätt svårt att lyckas täcka huden med så mycket solskydd som krävs?

Bo Ljunggren:
Hej Simon! Ja, det är viktigt att använda tillräckligt mycket solkräm! Man har sett att de flesta bara smörjer ganska tunt, och att skyddet då kan bli bara cirka hälften av vad som står på förpackningen. Också en anledning att välja en kräm med litet högre skyddsfaktor än man tänkt! Men skyddsfakorsiffran kvittar inte!


Blek:
Födelsemärken som inte direkt exponeras för sol - kan de ändå utvecklas i negativ riktning?

Bo Ljunggren:
Hej Blek! Ja, det kan de. Sol är bara en faktor som kan påverka födelsemärkena, men en viktig faktor!


Christina:
Hur lindrar man huden bäst, om man råkat bränna sig riktigt...? Kylbalsam, vanlig after sun, aloe vera?

Bo Ljunggren:
Hej Christina! Om skadan redan är skedd får man låta huden läka - det går inte att skynda på det! Däremot kan man ju lindra svedan med t.ex. kylbalsam!


Viktoria:
Hej! Jag har en dotter som är 1,5 år. Är det ok att smörja henne med solskyddsfaktor varje dag nu när det är fint väder. Är det farligt/skadligt om hon blir en aning brun, dvs får lite färg på kroppen? Kräm varje dag känns inte bra och det är svårt att skydda med kläder.

Bo Ljunggren:
Hej Viktoria! Om du kan smörja hennes exponerade hud - ansikte, armar ben, med solkräm och skydda resten den mesta tiden med kläder är det det bästa! Om hon blir långsamt en aning brun utan att bli bränd är det ingen fara. Undvik att hon är i solen mitt på dagen, mellan ca kl 11 och kl 15!


Magnus:
Hej! Jag är väldigt ljusblond i hår och ljus i hud. När jag är ute i solen får jag ofta som små röda prickar med lite ljusare linje runtom. Dessa kliar inte och brukar försvinna efter en dag eller två. Jag brukar kalla dem värmeutslag. Vad är det? När de syns brukar jag undvika solen. Vad kan hända?

Bo Ljunggren:
Hej Magus! Det låter, som du säger, som du har en ofarlig typ av värmeutslag, som ganska fort går över, och inte kan ställa till med några andra problem. Klokt att undvika solen några dagar!


Staffan:
Tjena! det är så att jag går på laserbehandling/hårborttagning på rygg axlar och kinder. det var ungefär 8-9 veckor sen jag gjorde det sist. och jag ska på solsemester om en vecka. min hårborttagningsläkare sa att det inte ska kunna hända något med huden, vet du något om detta??.

Bo Ljunggren:
Hej Staffan! Jag tycker ändå du ska vara försiktig och skydda de behandlade områdena med en riktigt hög skyddsfaktor, ca 50-60!


Sanna:
Jag har en dotter som solar med rapsolja! Jag har försökt förklara för henne att det kan vara skadligt, men hon lyssnar inte. Vad ska jag säga till henne för att hon ska förstå?

Bo Ljunggren:
Hej Sanna! Rapsolja innehåller ju inget solskydd, så hon blir lättare bränd och skadar sin hud. Jag tycker hon ska byta rapsoljan mot en bra solskyddskräm!


Johan:
Min son (5 år) reagerar på solkryddskrämen. Han får röda små prickar. Han verkar inte ha obehag av det, men jag får ändå känslan av att krämen är för stark. Är det kemikalier han reagerar emot? Har du tips på någon kräm för känslig hy?

Bo Ljunggren:
Hej Johan! Jag tycker i första hand du ska byte till en annan solskyddskräm! Oftast är det en irritation som inte har med allergi att göra. Går det inte över kan man ibland behöva göra en allergitest.


Google:
Hej! Kan man få hudcancer orsakad av sol även om man är mörkhyad?

Bo Ljunggren:
Hej Google! Ja, det kan man, men risken är mycket mindre än för ljushyade personer!


sara:
är det alltid större risk för fräkniga hudtyper än andra att vistas i solen? Jag har fräknar men blir ändå brun på sommaren, bränner mig inte jätte lätt, oavsett dyker det upp nya fräknar och leverfläckar jämt och ständigt.

Bo Ljunggren:
Hej Sara! Det finns skillnader mellan personer med ljus och fräknig hy, somliga blir lättare brända än andra. Men med din hudtyp ska du ändå vara extra försiktig med solning, och också hålla koll på dina leverfläckar!


Johan:
Brukar sola mitt på dagen men är noga med tiden jag ligger så jag inte blir röd etc. Bör jag undvika att sola mitt på dagen ändå?

Bo Ljunggren:
Hej Johan! Det viktiga är ju att inte bränna sig. Lättare att undvika det om man solar på förmiddagen eller eftermiddagen. Mitt på dagen är ju solen allra starkast, och då kan man inte sola lika länge!


Pelle:
Hej! Jag undrar om antal födelsemärken på kroppen ökar ju mer man solar?

Bo Ljunggren:
Hej Pelle! Ja, ju mer man solar, särskilt under uppväxten, ju fler födelsemärken får man.


Emmas mamma:
Hej. Har jätteproblem med min 8åring och solen. Så fort solen tittar fram får hon blåsor på händer och kinder. Har även fått nässelfeber på hela kroppen. Hon har fått Areius och Betapred och har alltid solskydd 50+ och kläder på. Vad kan man göra för henne? Har hört talas om ljusbehandling

Bo Ljunggren:
Hej Emmas mamma! Om din dotter har så stora problem med solen tycker jag du ska tala med din läkare och få en remiss till hudkliniken för utredning och behandling!


anders60:
Hej, jag är ganska mörkhyad men har ändå lyckats få magnit melanom, den blev borttagen och det var en elaking, blir lätt brun och använder solskydd det är längesedan nu den togs bort, är jag mer i farozonen nu än innan op?

Bo Ljunggren:
Hej anders60! Ja, även om man är ganska mörkhyad är det ingen garanti att man inte kan få melanom! Du är inte mer i farazonen nu, men det faktum att haft ett melanom gör att du ska vara försiktig med sol, använda effektivt solskydd, och kontrollera märken i huden!


Marie:
på apoteket sa de att jag har soleksem. kan man vänja huden och slippa detta helt? eller måste jag smörja in mig varje sommar och hålla mig i skuggan? varför har jag fått det? har inte alltid haft det.

Bo Ljunggren:
Hej Marie! Soleksem brukar dyka upp någon gång i tonåren eller lite senare, och sedan återkomma i början av sommaren. Många kan efterhand härda sig själv om de solar försiktigt. Riktigt hög skyddsfaktor brukar kunna göra nytta, och annars finns också möjlighet att bli härdad på någon hudkliniks ljusbehandlingsavdelning.


Gå till toppen