Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Het dag följdes av tropisk natt

Värmerekord och tropisk natt när sommaren kom.

Bild: Arkiv: Lars Brundin
Lördagen var årets hittills varmaste dag, enligt SMHI:s mätningar. Stora delar av landet hade runt 30 grader eller mer under dagen.
– Det är bra sommarväder får man säga, tycker Peo Ganerlöv, meteorolog på SMHI.
Den högsta uppmätta temperaturen i landet under lördagen hade Såtenäs i Götaland och Forse i södra Norrland där termometrarna visade 32,1 grader Celsius. Men det är ändå en bit kvar till alla tiders julirekordvärme i Ultuna 1933, då 38 grader uppmättes.
Värmen ville inte ge med sig ens på natten. I Söderhamn och Sundsvall gick temperaturen aldrig under 20,0 grader, vilket definieras som tropisk natt. Ett fenomen som inte inträffar alltför ofta.
– Nu var det en kombination av väldigt varm luft över landet och strålande sol hela dagen som hjälpte temperaturen upp, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.
Den varmaste natten hittills i Sverige inträffade på Kullen i Skåne den 10 augusti 1975, då 23,7 grader uppmättes.
Under söndagen höll värmen i sig med temperaturer upp emot 30 grader. Den kommande veckan spås temperaturerna falla något till mellan 20–25 grader. Men till nästa helg kan den riktigt heta värmen återkomma med temperaturer runt 30-strecket.
Gå till toppen