Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kronofogden driver in utländska fartböter

Polisen hoppas på lugnare trafik, för nu ska utländska fortkörare i Sverige verkligen betala sina böter. Och svenskar som gasar för mycket utomlands kan räkna med att kronofogden driver in utländska trafikböter.

Bild: Foto: Patrick Persson 2004
Hittills har bilförare från de flesta länder kunnat köra för fort i Sverige och sedan strunta böterna när de kört hem igen. Ingen har sett till att de verkligen betalar. Nu blir det ändring.
Kronofogden i Sverige samarbetar nu med samma myndighet i femton länder. Tanken är att länderna inom samarbetet ska hjälpas åt att kräva in fartboten, oavsett i vilket av länderna bilisten kört för fort.
Det betyder alltså tuffare tag även för svenskar som buskör utomlands och hade räknat med att slippa böterna.
– Det här med att vi får in fortkörningsböter för svenskar från andra länder är något som kommer att växa, säger Ulf Wredlet på Kronofogdemyndigheten enligt dn.se.
De nya reglerna är redan i kraft och hittills har ett tiotal utländska förares böter skötts efter nya rutinerna. Samtidigt har ett par svenskar åtnjutit samma omsorg av utländska myndigheter.
Att bötespengarna tillfaller fartsyndarens hemland ses inte som något stort problem. Tanken är att det ska jämna ut sig.
Hittills är det bara svenskar och övriga invånare i Norden som verkligen tvingats betala sina böter. Nu gäller det även fordonsförare från bland annat Frankrike, Polen, Spanien och Österrike.
Gå till toppen