Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Positiva resultat när överviktiga barn opereras

Extrem barnfetma blir allt vanligare i Sverige. Mot den hjälper nästan bara operation. Men än så länge rekommenderas svenska läkare att inte operera individer under arton år. Dock kan riktlinjerna vara på väg att ändras.

– Det kommer att finnas patienter som kommer att behöva det här tidigare. Barn är olika och det finns de som växer färdigt tidigt, säger Carl-Erik Flodmark, överläkare vid Barnöverviktsenheten Region Skåne på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö.
Tillsammans med klinikerna i Göteborg och Stockholm har Barnöverviktsenheten på Sus undersökt behandling av extremt feta barn med operation.
Hittills är resultaten goda. Barnen minskar tydligt i vikt och merparten mår psykiskt bättre några månader efter operationen. Men än så länge saknas kunskap om hur barnen mår efter en längre tid. Studien beräknas inte vara klar förrän om fem år.
Operation av feta barn rekommenderas inte i dag eftersom forskarna är osäkra på hur barnens tillväxt och välbefinnande påverkas. Men Carl-Erik Flodmark tror att resultaten kommer att bidra till att rekommendationerna ändras inom några år.
– Jag tror nog att man kommer att göra det. Vi har bra resultat, men man kan ju inte ändra riktlinjerna förrän man har en längre uppföljning, säger han.
I dag finns fem gånger så många feta barn i Sverige jämfört med för tjugo år sen. Andelen extremt feta barn ökar stadigt och i Sverige utgör de ungefär en procent av befolkningen.
–  Vi har inte satsat speciellt mycket på att åtgärda barnfetma. Det finns barnhälsovård och skolhälsovård, men det krävs utveckling av hur de ska jobba med barnfetma och där görs väldigt lite i Sverige, tycker Carl-Erik Flodmark.
Han tror att barnfetma kommer att bli vanligare och menar att det är ett problem att det saknas kunskap i barn- och skolhälsovården om vilka metoder som fungerar.
– Det är väldigt populärt att skicka iväg barn på idrottsläger, men enligt våra studier har det ingen bestående effekt, säger han.
För att nå verkliga resultat krävs att fokus flyttas från vad barnen gör på fritiden till hela hemsituationen. I dag behandlas många barnpatienter framgångsrikt med familjeterapi.
Andelen feta barn varierar stort beroende på var man bor.
I Malmö finns skillnader på mellan tre och tolv procent beroende på i vilken stadsdel man bor. Värst drabbade är utsatta områden med hög arbetslöshet.
– Fetma är genetiskt jämnt fördelad, men möjligheterna att motverka fetma med bra kost är bättre i stadsdelar där man har mer resurser och kanske mer tid, säger Carl-Erik Flodmark.
Gå till toppen