Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hur ser framtidens förpackningar ut?

Per-Stefan Gersbro, vd på nystartade klustret Packbridge som har målsättningen att bli förpackningsi…

–‑Vi pratar om att utveckla material som förbrukar mindre av de resurser som är ändliga, vilket till exempel innebär att man på plastsidan går från fossila råvaror till förnyelsebara råvaror. Det finns redan en del enklare material framme där man till exempel gör grönsaksförpackningar där förpackningsmaterialet är förnyelsebart och kan brytas ner med det matvaruspill som finns. Och här ligger absolut skånsk förpackningsindustri i frontposition.
Vad är syftet med Packbridge?
–‑Flera av de världsledande förpackningstillverkarna har sin grund i Skåne och vi vill skapa en arena där vi bjuder in industrin, den akademiska världen och den offentliga sektorn för att vi ska kunna vara världsledande även i framtiden. Vi har inte ambitionen att bli en gigantisk organisation i sig utan vi ska generera mervärde i form av ökad konkurrenskraft, tillväxt och fler arbetstillfällen inom förpackningsindustrin.
Vilka ingår i nätverket?
–‑Det finns fyra initiativtagare: Å&R Carton, Flextrus, Lunds tekniska högskola och Region Skåne. Vi kan redan nu säga med säkerhet att vi kommer att ha femtio-hundra medlemmar det första året, huvudsakligen företag inom förpackningsindustrin men också kommuner och kunskapscenter av olika slag. I nätverket ingår bland andra Skånes livsmedelsakademi, Öresund Ord, Dansk Teknologisk Institut och ett stort antal internationella kompetenscenter.
Och målet?
–‑Fler nya företag och nya innovationer inom det här området.
Gå till toppen