Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Chatt om ohyra i trädgården

Läs chatten med hortonomen Boel Sandskär om hur man blir av med mördarsniglar, spinnmal och bladlöss.

Bild: Foto: Privat
Anna: Vem gör bladen "naggiga? och vem "knövlar" knopparn?
Boel Sandskär: Hej Anna, Det låter som en insekt med bitande mundelar som en fjärilslarv eller en skalbagge, typ öronvivel som gör konduktörsklipp i bladkanterna. Har inte hört detta uttryck förut - rör det sig om äpplen kan det vara en knoppvecklare som är i farten.

Maria Nyckelpiga: Hej Boel Jag vill ställa den eviga frågan... vilket är det bästa sättet att bli av med eller åtminstone minimera mördarsniglarna i trädgården? Finns det något effektivt bekämpningsmedel överhuvudtaget?
Boel Sandskär: Hej! Förekomsten av "mördarsniglarna" eller spansk skogssnigel är mycket väderberoende. I år när vi haft en kall och torr vår/försommar har de inte gynnats så mycket. Nu med mera regn och fukt börjar de sätta fart och därför får man bli mer aktiv i kampen mot dem. De är nattaktiva och gömmer sig gärna under krukor och stora blad. De föredrar också vissa växter framför andra, de godaste får man ha i en kruka. Förutom järnsulfat som bekämpningsmedel är nog mekanisk bortrensning bäst. Gör en insats morgon och kväll. Lycka till!

Håkan: Nu på sommarkvällarna har vi problem med mkt ollonborrar. Vad skader de i trädgården? Kan man göra ngt åt dem och isåfall vad?
Boel Sandskär: Hej Håkan, De vuxna ollonborrarna som svärmar gör ingen direkt skada. De kan gnaga på blad men detta har ingen egentlig betydelse. Däremot kan deras larver orsaka skador när de gnager på rötter av gräs.

Bodil: Blomflugorna är otroligt envetna. Hur blir man av med dem permanent?
Boel Sandskär: Hej Bodil, Jag antar att du menar sorgmyggor eller vattenflugor som tycker om fuktigt, organiskt material som finns i krukväxter. Dessa insekter minskar i mängd om vattningen är mer restriktiv. Blomflugor liknar en geting i utseende (men sticks inte) och är nyttodjur.

Bengt Lenander: Jag har fått spinn på äppleträden, 5 träd, massor av larver i stora kokonger. Det blir vita fjärilar av dessa. Hur blir jag av med spinnet.
Boel Sandskär: Hej Bengt, Jag var precis ute i Alnarpsparken på lunchen och såg nykläckta äpplespinnmalar som satt på sina spånader. Malen är ca 1 cm lång, vit med små svarta prickar och är mycket riktigt en fjäril. Det är för sent att bekämpa dem, detta måste göras så fort man ser spånaden med larverna. Spola med vattenslangen med högt tryck på spånaden.

Monet: Vad ska jag göra för att hålla bladlöss, vita flygare och mjöldagg i schack på min inglasade balkong? Det känns inte så kul att spraya kryddor och annat man ska äta. Bladlössen invaderade en övervintrad (fiberdukstäckt) ros redan i mitten på mars, trots vintern.
Boel Sandskär: Hej, vissa bladlöss kan även övervintra på ros - därför hjälper inte fiberduken just här. I det fria hjälper de naturliga fienderna till att hålla nere angreppen, men det kan vara svårt i ett inglasat mindre utrymme. Försök att vara observant tidigt på säsongen, använd gärna förstoringsglas för att se krypen.

Johanna: Vi är invaderade av myror både inne & ute. Myrr funkar ett litet tag men de kommer snabbt tillbaka. Ute häller jag kokande vatten på högarna på gräsmattan, men de flyttar bara en bit bort. Hur kan vi bli av med dem?
Boel Sandskär: Myror inomhus är ett gissel, utomhus får man nog acceptera dem. Försök identifiera var myrorna går in i huset, de har ju ofta etablerade vägar. Strö sedan Myrr eller liknande på husväggen och försök täta hålet i huset. Själv använde jag faktiskt Karlsson klister med gott resultat! Det finns också myrdosor att använda inomhus.

Evmast: Hur ska jag göra för att undvika att få jordloppor på min rucolasallad???
Boel Sandskär: Hej, försök strö aska eller Algomin runt småplantorna. Jordlopporna gillar värme och kan vara svåra vissa år.

Anna: Hej! Vi har just flyttat till hus och på tomten står det en stor hästkastanj som planterades 1945. Den har fläckar på bladen och nu har jag kommit fram till att det verkar vara Mineralmal. Vad kan vi göra för trädet? Och ffa ,finns det någon risk att trädet blir skört och knäcks vid ev storm!?
Boel Sandskär: Hej Anna, Kastanjminerarmalen är ett relativt nytt skadedjur som etablerat sig snabbt i Sverige. Trots att angreppen inte är så vackra är skadorna inte dödliga för trädet. Det man kan göra för att minska angreppen till nästa år är att finfördela och/eller transportera bort de nedfallna löven (där puppor kan gömma sig).

Natalie: Hej! Har fått en massa rostbruna prickar på bladen på mitt päronträd för andra året i rad, har också kommit på en av rosenbuskarna. Vad kan det vara och hur behandlar man det? Mvh Natalie
Boel Sandskär: Hej Natalie, Det rör sig om päronrost vilket är en svampsjukdom. Svampen värdväxlar med bl a olika enar. Rosen har infekterats av en annan svamp: rosrost. Olika sorter angrips olika mycket. Även här gäller att plocka bort nedfallna blad på hösten och att inte gödsla för mycket med kväve.

Birgitta&Lars: Vi har fått mänder med små vita larver på en skogsclematis. Det värsta är att de ger ifrån sig en otrolig mängd exkrementer, faktiskt så att det hörs i bladverket och så att marken blir svart. Är de farliga?
Boel Sandskär: Hej Birgitta & Lars, Klematisbladstekeln är glupsk och kan äta stora mängder blad på kort tid. Har man möjlighet kan man plocka bort larverna så gott det går.

Kurt Håkansson: Hej Boel , har två Heidelbergrosor, på båda gulnar vissa blad och får bruna prickar och faller av. Har sprutat först med ett pyretrumbaserat och sen med Bayers "svamppreparat". Vad kan det vara? Vad göra? / Kurt Håkansson
Boel Sandskär: Hej Kurt, Det låter som svartfläcksjuka vilket är en svampsjukdom som går på rosor. Sortskillnader finns - vissa rosor angrips inte medan andra är mottagliga. Pyretrum har ingen verkan här. Plocka gärna av de angripna bladen och släng dem i soptunnan eller bränn dem. Svampmedel kan hjälpa om man startar direkt på våren och upprepar behandlingen.

Thorsten: Små gröna maskar sitter på kanten av Peacerosens blad och äter dem. Hur bekämpa?
Boel Sandskär: Hej Thorsten, Eventuellt kan det vara larver av slemmig rosenbladstekel. Här gäller bortplockning och ev. bekämpning med pyretrumpreparat.

Pia: Vår murgröna har fått massor med små svarta löss som sitter längst ut på spetsen av grenen,vad beror det på och hur får jag bort dem utan att klippa av en bit av grenen ? Mvh Pia
Boel Sandskär: Hej Pia, Det finns många olika arter av bladlöss. Vissa är specialiserade (exempelvis pudrad plommonbladlus) och angriper bara ett växtslag medan andra kan angripa ett hundratal växtslag, exemplevis persikbladlus. Du kan prova med såplösning anpassad för växter och att spruta vatten med hårt tryck.

Yvonne: Har sedan några år en perenn lilja i en kruka i trädgården. På två veckors tid har den fullständigt ätits upp av massor av skalbaggar, som jag tror är liljebaggar. Ska jag slänga växten eller bara klippa ner den i år för att låta den komma igen nästa år?
Boel Sandskär: Hej Yvonne, Liljebaggen kan ju övervintra en bit ifrån just din lilja, så prova med att klippa ner den.

Annika: Hej, Planterade bokhäck (fagus sylvatica på kruka 125-150 cm) förra sommaren och den har nu både gallkvalster och löss (ullöss?). En planta har jag redan behövt byta ut eftersom hälften av bladen vissnat. Vad kan jag göra för att rädda resten av häcken?
Boel Sandskär: Hej Annika, Gallkvalster hotar inte växtens överlevnad och angreppen brukar variera. Det är troligen bokbladlus som angripit boken - håller med om att de liknar ullöss. De kan vara svåra att bekämpa eftersom de skyddar sig med vaxstrålar.

Liten Morot: Planterade ett äppelträd förra våren (Aroma). Denna sommaren har trädet fått ohyra, ser ut som småsmå beiga löss under en hel del blad som krullat ihop sig. Även sett myror i trädet, är det dem som är bovarna i dramat? Hur får man bort dem och hur gör man för att undvika dem nästa sommar? Ska man kl
Boel Sandskär: Hej, Det finns flera sorters bladlöss som angriper äpplen, exempelvis röd och grön äpplebladlus. Myrorna mjölkar lössen på deras sockerhaltiga exkrementer och skyddar lössen från deras naturliga fiender. Lössen måste bekämpas tidigt, eftersom de förökar sig genom jungfrufödsel ökar antalet otroligt snabbt.

AF: Hej! De senaste åren har jag haft väldiga problem med spinnmal i både äppelträd och hagtornshäck. Hur blir man bäst av med dem, och finns det något man kan göra för att förhindra att de kommer tillbaka nästa år?
Boel Sandskär: Hej, Angreppen brukar öka år från år tills dess att de naturliga fienderna också ökat. Sedan brukar populationen kollapsa (minska) och cykeln börjar om igen. Utvecklingen av en insekt är också väderberoende, så ha förtröstan!

John Larsson: Hej! Har fått "Vita flygare" i mitt växthus och har sprutat med Bröderna Nelsons "Bladlus rent" men utan önskat resultat. Vad göra?
Boel Sandskär: Hej John, Det finns en annan metod: biologisk bekämpning med parasitstekeln Encarsia formosa. De finns att köpa på nätet.

Elsmari & Mats: Sedan ungefär 15 år har vi en vindruvsranka i vårt växthus. Samtliga år har vi fått en bra skörd med stora mörkblå vindruvor. I år har dock samtliga vindruvor blivit överdragna med gråmöglig hinna och tillväxten avstannade helt. Har klippt bort samtliga klasar. Kommer detta att komma tillbaka?
Boel Sandskär: Hej Elsmari & Mats, Det låter som vinmjöldagg, en svampsjukdom. Den kan vara knepig att få bukt med. Gör en kraftig vinterbeskärning och samla ihop gamla blad. Spruta med svavel upprepade gånger med start tidigt på säsongen.

Sann: Hej! Har besök av bladlöss i nästan hela trädgården. Förrutom nyckelpiggor finns det andra sätt att bli av med dem?
Boel Sandskär: Hej, Bladlöss har många naturliga fiender förutom nyckelpigor, som guldögonsländor, blomflugans larv, parasitsteklar och insektspatogena svampar. Sedan finns naturligtvis fåglar och andra djur som livnär sig på insekter.

moderator:

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen