Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Måsar förstör nattsömnen

Sömnlösa Malmöbor klagar hos miljöförvaltningen.

Bild: Arkiv: Sonny Thoresen
Fiskmåsarna har kommit loss med häckningen senare i år och det är först nu som de årliga klagomålen börjat hopa sig. Hittills har miljöförvaltningen fått ett tjugotal synpunkter på väsnande fiskmåsar.
En man i Västra innerstaden, som hört av sig, bor exempelvis granne med ett helt tak fyllt av skrikande måsar på Västra Rönneholmsvägen. Han har fått sin nattsömn förstörd under en ”längre tid” och finner det ”besvärande” att använda sin balkong även dagtid.
En kvinna på Järnvägsgatan i Limhamn berättar om skränande måsar som är som mest aktiva på kvällarna och vid tre- till femtiden på morgonen. Hon vittnar om att det bara hjälper några minuter när hon går ut på balkongen och försöker skrämma bort dem.
Båda undrar vad kommunen kan göra. Måsarna är fastighetsägarens ansvar. I mars fick alla registrerade fastighetsägare i Malmö brev från kommunen om att det då var dags att arbeta förebyggande.
Åtgärder som rekommenderas är exempelvis att spänna upp linor korsvis över taket på en decimeters höjd. Nät eller trådar är ett sätt att göra platta sektioner och hängrännor oattraktiva för fåglarna.
Fiskmåsen återvänder gärna till tidigare häckningsplatser och fastighetsägare som inte agerar kan få ett allt större problem. Miljöförvaltningens råd är att så tidigt som möjligt ta bort rester från tidigare bon och att envist riva bort nya för att störa häckningen.
Men när skränandet är som värst är det bara att härda ut. I hela Sverige är fiskmåsen fredad från den 1 april till den 31 juli.
– Det finns inte mycket man kan göra. Det går inte att ingripa. Det är en föga tröst för dem som är störda. Att riva bon och picka ägg nu räknas som jakt, säger miljöinspektör Caroline Tandefelt, som fått en del av klagomålen på sitt bord.
På Malmö kommuns hemsida finns en blankett att fylla i för den som känner sig störd av häckande fåglar. Många klagomål på särskilda fastighetsägare leder till att miljöförvaltningen kan ringa in problemen och meddela de ansvariga att här är människor mycket missnöjda med situationen.
Fastighetsägare som inte agerar kan åläggas att vidta åtgärder. Ingen har fått föreläggande sedan förra häckningssäsongen. Miljönämnden meddelar förelägganden och kräver åtgärder med stöd av miljöbalken om det finns risk för ”olägenhet för människors hälsa”. Viteskrav kan göra det dyrt för fastighetsägare att inte ta tag i problemet.
Gå till toppen