Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Drömmer om att skriva låtar

Hon har sysslat med musik nästan lika länge som hon hetat Margareta.

Margareta Nilsson (vars första smeknamn var Magga med betoning på första A:et), gör sitt bästa för att vara ledig i sommar och är mycket i trädgården i Kulladal.Bild: Foto: Åsa Hagenblad
Malmö. – Så har jag det, säger Margareta Nilsson om sitt namn som hon tycker låter högtravande.
– Jag tycker att det är för knöligt, för långt. Margareta låter som en rojalistisk överklasskärring.
– Det fina med det är att det betyder pärla.
För föräldrarna i Klippan är hon fortfarande Lillan men sedan början av 1980-talet har Margareta Nilsson varit Malmöbo.
Familjen Nilsson var frikyrklig och med i Evangeliska fosterlandsstiftelsen, och hemma hördes psalmer, lovsång och gospel. Margareta, eller Magga, gick i söndagsskola och spelade piano. När hon var sjutton år började hon på folkhögskolan Sundsgården i Helsingborg och två år senare kom hon in på Musikhögskolan i Malmö för att utbilda sig till musiklärare.
Fast istället för att undervisa blev hon en kugge i musiklivet. Margareta Nilsson har körat bakom Carola och Jan Johansen i Melodifestivalen, varit kapellmästare vid föreställningarna på Tobaksbolaget och med i tv-produktioner med Hasse Andersson och Harald Treutiger bland annat. Plus det ständiga musikuppdraget på Fredriksdalsteater hos först Nils Poppe och sedan Eva Rydberg.
Hon beskriver sitt 1990-tal som fullproppat med arbete.
– Jag jobbade alltid. Jag har turen att ha min hobby som mitt jobb.
Någon tanke på att säga nej fanns inte förrän sonen Herman föddes 1998. Då insåg hon att det inte funkade längre.
2003 kom dottern Tova och sedan dess är familjen nummer ett och jobbet nummer två.
– Jag har spelat färdigt för berusad publik, det kan jag säga.
Arbetet med musiken till uppsättningarna på Fredriksdalsteatern är numera hennes enda fasta inkomstkälla och hon är nöjd med att ha det så.
– Jag är inte mycket för att shoppa. Jag behöver inte ha en massa grejor. Dessutom är jag gift med en riktig människa som jobbar som vanligt folk, säger Margareta Nilsson om maken Staffan Hansson, som är teknisk ingenjör med djupa rötter på Möllevången och verksam inom industriventilationsbranschen.
– Jag känner att jag är vuxen nu. Jag vill bara göra sånt som jag mår bra av.
Även om hon sysslat med musik i hela sitt liv ("Jag kröp fram till pianot."), har absolut gehör ("Jag hade varit perfekt i 'Så ska del låta'.") och har sjungit och spelat i massor av sammanhang, så finns en dröm kvar. En dröm som stavas låtskrivare.
– Jag sitter i min studio och gör låtar. Jag har precis gjort en låt till Annika Östberg som jag tänker skicka till henne för att göra henne glad.
Än så länge har det varit glest mellan låtskrivaruppdrag som ger lön. 1998 hade hon en låt med i Melodifestivalen, 2000 gjorde hon musiken till julkalendern "Ronny och Julia" och 2008, när "Rabalder i Ramlösa" gavs på Fredriksdalsteatern, svarade Margareta Nilsson för helt nyskriven musik.
– Det här är en gåva jag fått och jag vet att jag kan. Förr eller senare kommer det att hända något. Det tror jag. Kanske dröjer det till jag är sjuttio år men det gör inget.
– Jag har två handikapp. Jag är skåning och jag är kvinna. Låtskrivandet är ett oerhört mansdominerat område och det är svårt för en kvinna att komma in där. Vi kan gärna skriva texter och om man som artist gör sina egna låtar är det en annan sak. Men jag vill skriva låtar, inte vara artist.
De inbokade bestyren framöver handlar mest om ledighet och resor med familjen till Liseberg och Rhodos. I fredags var hon på Stevie Wonders konsert i Köpenhamn och då och då åker hon till Fredriksdal och tittar till sommarens föreställning "Gröna hissen".
– Det är en talpjäs i år med bara sju låtar. Jag har varit på Fredriksdal i tjugo år och det har aldrig låtit så bra, säger hon om sångkvintetten The Elevators.

Eva Margareta

Gör: Musiker, låtskrivare, pianist, sångerska och sedan början på 1990-talet ansvarig för musiken på Fredriksdalsteatern. Till hösten har hon fått till uppgift att lära Eva Rydberg att sjunga falskt inför uppsättningen "Obesvarad kärlek" med Tomas von Brömssen i Malmö och Göteborg. Eva Rydberg spelar en stenrik amerikanska som tycker att hon borde vara operasångerska.
Bor: På Kulladal i Malmö.
Familj: Maken Staffan (som hon träffade på Tobaksbolaget, han var och tittade, hon satt i orkestern) och barnen Herman, 12 år, och Tova, 7 år. Marsvinen Sniff och Cookie.
Intressen: Åker skidor utför, löser Sydsvenskans lördagskorsord och läser svenska deckare.
Aktuell: Har namnsdag i dag den 20 juli på Margaretadagen.
Om ordet fruntimmer: "Jag tycker att det är ett härligt ord. Ett rejält fruntimmer är nånting bra."
Firar: Föräldrarna ringer alltid.
Tre favoritband: Supertramp, ELO och Fleetwood Mac.
Tre deckartips: "Stenhuggaren" av Camilla Läckberg.
"Berättelse om herr Roos" av Håkan Nesser.
"Blocket" av Karin Wahlberg.

Fruntimmersveckan

Perioden 19-24 juli, då sex dagar i rad i almanackan har kvinnonamn, har ord om sig att vara regnig vilket stämmer med julis höga nederbördsmängd i Sverige. Det finns flera andra gamla talesätt om denna periods regnighet, till exempel ”Greta pissar i nötterna”, om det regnade på Margaretadagen skulle det gå mask i nötterna. Vid denna årstid var man på grund av skörden extra observant på väderförhållandena.

Källa: NE

Gå till toppen