Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Galleri blir konstnärsbostad

Konstnär i huset. Jenny Yurshansky från USA gästar Malmö som inneboende på Galleri Rostrum. Under sex veckor ska hon planera ett nytt verk i galleriet.

Jenny Yurshansky studerade i Malmö 2004 och 2005 och har sedan dess återkommit flera gånger. I sommar kommer hon för att bo och skapa på Galleri Rostrum.
Artist in residence innebär vanligen att en konstnär bjuds in till ett galleri eller institution för att verka där under en bestämd tid.
När Jenny Yurshansky från Kalifornien gästar Galleri Rostrum i Malmö betyder det bokstavligen ”konstnär i huset”.
I rummet omedelbart innanför det huvudsakliga utställningsutrymmet finns numera en säng, några hyllor, spegel, matta och andra saker som kännetecknar ett hem.
I sex veckor ska Jenny Yurshansky bo på galleriet och arbeta med ett konstprojekt som kommer att involvera både botanik och människor.
– Det är ganska lösa idéer än så länge. Jag tänker mig att jag ska använda vilt växande växter och ogräs som ett slags kartverktyg för staden. Jag ska samla in dem och plantera dem i olika sektioner, säger hon.
Ett galleri som blir ett hem som blir ett växthus, med andra ord. Utifrån det arbetet kommer hon också att undersöka hur samtalen i Malmö ser ut kring stadens befolkning.
– Jag vill se om det finns likheter mellan hur vi pratar om växter och hur vi pratar om människor i olika områden. Men det är väldigt löst än så länge. Det återstår att se om det ens är en fungerande strategi.
I processen kommer hon att bjuda in experter och akademiker till olika typer av föreläsningar som kommer att hållas antingen i galleriet eller på andra platser i staden.
Jenny Yurshansky, vars föräldrar invandrade till USA från Ryssland – hon själv föddes på vägen – säger att hon är intresserad av frågor som ursprung, tillhörighet, och vem som har rätt att definiera någons plats i samhället. Hon är bekant med utvecklingen i Malmö.
Under 2004 och 2005 studerade hon vid Malmö konsthögskola och har sedan dess återvänt vid flera tillfällen.
– Det har alltid känts som om jag varit mitt emellan olika platser. Och jag har sett förändringarna i Malmö och hur idén om vad det är att vara svensk hela tiden förändras. Det känns som om frågan är nyare här än i USA, som helt är byggt av invandrare.
Jenny Yurshansky är nyligen utexaminerad från University of California i Irvine, söder om Los Angeles. Hon arbetar huvudsakligen med skulptur och installationer, ofta platsspecifikt.
– Kontext betyder allt, säger hon.
Om du skulle generalisera, hur skiljer sig sättet att tänka kring konst i Malmö från Kalifornien?
– När jag kom hit för fem år sedan sa alla ”åh, du är så amerikansk”. Men när jag åker till USA säger alla ”åh, du är så europeisk!” Jag har aldrig förstått det. Men om jag verkligen ska generalisera skulle jag kanske säga att intellektuella och konceptuella resonemang bakom verken är vanligare här, medan man i USA är mer intuitiv och har en mer slänga-ihop-det-attityd. Här låter man det tar längre tid.
Har du gröna fingrar?
– Jag har utvecklat dem de senaste åren. Jag har samlat växter i LA – mest ökenplantor som jag inte behöver vattna. Och jag har lärt mig att ta sticklingar som jag har planterat på min lilla trädgård på verandan. Jag har haft 130 olika plantor som mest.
Hur många överlevde?
– Alla!
Jenny Yurshanskys projekt ska ställas ut på Galleri Rostrum mellan den 21 augusti och 12 september.
Hon är den första i en tänkt serie av artist in residence på galleriet.
Serien ska belysa konstnärliga processer och publiken är inbjuden att medverka i olika delar av Yurshanskys projekt.
Galleriet för samtal med indiska konstnärer inför nästa del i serien.
Galleri Rostrum bildades 1985 och drivs av konstnärer.
Gå till toppen