Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Malmö kan få ett ”Spelens hus”

Tv-spelsföreningen ­Terebi Ge-mu vill skapa ett ”Spelens hus” i Malmö. Just nu jagar man lokaler, och hoppas kunna öppna till hösten.

En stor del av den svenska befolkningen spelar tv-spel, men det finns få naturliga träffpunkter för spelare. Det vill tv-spelsföreningen Terebi Ge-mu ändra på. Föreningen har uppvaktat kommunen om att få hjälp med att öppna ett Spelens hus i Malmö.
Föreningens ordförande Christoffer Cederholm menar att en mötespunkt som är sanktionerad av kommunen skulle kunna höja tv-spelskulturens anseende.
– Det är en kvalitetsstämpel. Då blir det mer ok för många föräldrar att barnen går dit, istället för att de går till ett privatägt internetkafé. Det finns många fördomar mot tv-spel, eftersom ungdomar inte får någon hjälp att få driva saker själva.
Tanken med Spelens hus är att även andra spel ska få utrymme – som brädspel, rollspel, kortspel, figurspel. Däremot inte spel om pengar. I ett förslag som finns på Malmö kommuns hemsida skriver föreningen: ”På Spelens hus skulle alla typer av föreningar och människor som är intresserade av spel och/eller kulturen kring spel kunna samlas under ett och samma tak. Det kan röra sig om allt från ensamma tonåringar som vill ha någon att spela kortspelet Magic the Gathering emot till föreningar där medlemmarna samlar på flipperspel.”
– Vi vill ha en mötespunkt där man kan prova på andra typer av spel än det man vanligtvis spelar. Det blir ett utbyte över gränserna. För oss handlar det om att få in den sociala biten. Det viktiga är att träffas och spela, säger Christoffer Cederholm.
I augusti flyttar Terebi Ge-mu ut från sin nuvarande lokal vid Nobeltorget. Då hoppas man ha hittat ett ställe där man kan börja bygga upp ett Spelens hus. Ett alternativ man tittat på är Föreningarnas hus på Ystadsvägen.
– Vi har fått ett ganska positivt gensvar från kommunen och fritidsförvaltningen. Men än så länge har vi inte fått några klara besked. Också Studiefrämjandet och ABF vill hjälpa oss och samarbeta.
Terebi Ge-mu betyder ”tv-spel” på japanska.
Gå till toppen