Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stumfilmstörst släcks med biobrandbil

Brandbilen har ryckt ut till Garageprojektet i Hammenhög. Nix, det brinner inte. Det är bara den rullande tyska biografen Laster der Nacht som är ute och släcker Österlenbornas törst efter stumfilm.

Vem sa trånga rader med dåligt benutrymme? Film kan också visas under bar himmel på en lummigt grön innergård på Österlen. Ett hundratal semesterfirare och ortsbor har löst biljett till Laster der Nacht och sitter nersjunkna i en brokig samling loppissoffor. Föreställningen startar med en gonggong, projektorn börjar surra och snart illuminerar en film med Buster Keaton sommarnatten i Hammenhög, till tonerna av levande musik på violin och digitalpiano framförd av Tobias Rank och Gunthard Stephan – musiker, chaufförer och biografmaskinister i ett.
Laster der nacht gav sig ut på vägarna första gången 1999. Allting började med att antikvitets- och bilfanatikern Gunthard Stephan kom över den gamla brandbilen – en Magirus Deutz från 1969.
– Men brandbilen var alldeles för dyr att använda som privatbil, så jag började fundera vad man kunde göra med den. Då träffade jag Tobias och vi kom på den här idén, säger Gunthard Stephan.
Det senaste decenniet har duon tuffat runt under sommarmånaderna och visat film i Tyskland, Frankrike, Slovenien, Polen, Schweiz, Tjeckien och Litauen. De har spelat på bakgårdar, stränder, fabrikslokaler och kyrkogårdar.
Brandbilen rymmer sovplatser och en liten bar. I lastutrymmet ryms en filmduk, en 16-millimetersprojektor, stolar till publiken, tramporgel och trummor.
Både Gunthard Stephan och Tobias Rank är skolade klassiska musiker. Den senare är docent på Musikhögskolan i Leipzig. Musiken är en blandning av egna kompositioner och improvisation.
– Det viktigaste är att man kan filmen bra, att man vet när nya teman introduceras. Och att man är samspelta. Nu är vi så samkörda att vi kan spela till filmerna med förbundna ögon, säger Gunthard Stephan.
Filmrepertoaren då? En blandning av kort och långt, komedier och dramatik, som hyrs från olika filminstitut. På kvällens program står förutom Keatons ”The Blacksmith” filmer av Vselovod Pudovkin, Charlie Chaplin och Hans Richter.
Det händer att det dyker upp publik som sett filmerna redan under stumfilmsepoken.
– När vi var på ett ställe utanför Lübeck visade vi en film av Ernst Lubitsch, jag minns tyvärr inte titeln. Ett väldigt gammalt par satt i publiken. Efteråt berättade de att det var till just den filmen de hade blivit förälskade, säger Tobias Rank.
Visningen på Garageprojektet i Hammenhög i fredags var Laster der Nachts första stopp på en skåneturné. Därefter åker duon vidare till Bollhusparken, Ystad (26 juli), Sandskogens camping, Ystad (27 juli), Glemmingebro (28 juli) samt Trelleborgen i Trelleborg (29 juli).
Gå till toppen