Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rapport om dem som inte räknas

Vilka sanningar gömmer sig i dokumenten som spreds via Wiki­leaks? Wilhelm Agrell finner en osminkad loggbok över krigets verkningar.

En av de mest kända massakrerna sedan andra världskriget betraktades inledningsvis som ett rutinärende. Task Force Baker anföll den 16 mars 1968 fienden i och kring några byar i dåvarande Sydvietnam. En av byarna, på de amerikanska fältkartorna markerad som My Lai 4, men mer känd under namnet Song My, anfölls av en pluton ur C-kompaniet under befäl av den ännu okände löjtnanten William Calley. Från sin stridsledningshelikopter ovanför slagfältet övervakade överstelöjtnant Baker dagens operationer och krävde gång på gång uppdatering av siffran på antalet dödade fiender. Allt var över på några timmar och i rapporten till divisionsstaben angavs dagens Bodycount till 128. Det enda som störde bilden en smula var att bara tre fiendevapen påträffats.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen