Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SVT-veteran vill göra gott

Människor och möten, blommor och trädgård är några viktiga ingredienser i Gert Tornbergs liv.

Gert Tornberg älskar blommor, det syns i trädgården utanför radhuset. Han har också gått en floristutbildning.Bild: Foto: Lars Dareberg
MALMÖ. Dörren till det gula radhuset i Limhamn står öppen. Gert Tornberg tar emot i somrigt blått och vitt, med kaffetermosen i högsta hugg. Solen gassar och dagen är het, men i den överdådigt lummiga trädgården finns plats för svalkande skugga. Det råder ingen tvekan om att här bor en person med passion för blommor och grönt.
Att fylla 65 tycker han inte är något att basunera ut.
– Livet är en gåva och jag är glad för varje år som går. Jag har haft ett fruktansvärt rikt liv och fått möta så många intressanta människor.
Inte så få av dessa möten har lett till livslång vänskap. Primadonnan och artisten Git Gay och skådespelaren Mona Seilitz är två personer som har stått honom särskilt nära. En annan viktig person var mamman.
– Jag saknar dem varje dag.
Gert Tornberg föddes och växte upp på Sorgenfri i Malmö. Att hågen skulle stå till sköna konster kunde man ana redan när han var åtta år då han ringde på hos Anita Ekberg i hennes hem på Östra Fäladsgatan i Malmö för en autograf. Som tolvåring rymde han (med mammas goda minne) för att uppträda på en cirkus.
Teaterdrömmarna ogillades starkt av en sträng pappa som hade mycket lite till övers för ett liv på scenen.
– Han var militärisk i sin uppfostringsstil.
Mamman var alltid positiv och uppmuntrande och stöttade sonen i hans livsval.
– Hon sa alltid: Gert, det är ditt liv, jag kommer att älska dig hur du än väljer att leva det.
Han valde dans, teater och Joachim Bierwagen. Efter att ha varit ett par i 45 år gifte de sig den 8 maj i år i Sankt Petri kyrka. De var först ut i Malmö när Svenska kyrkan sagt ja till samkönade äktenskap.
– Min guddotter vigde oss, det var en oerhört stark upplevelse och kändes bara rätt.
Under sina nära trettio år som studiovärd på SVT i Malmö var Gert Tornberg delaktig i en mängd produktioner: adventskalendern Möllegården, Här är ditt liv, Antikrundan, Bumerang, Rena rama sanningen och Melodifestivalen.
– Jag har mött allt från kåkfarare till presidenter. Man lär sig att se igenom människor.
Han har också gjort egna intervjuprogram, bland annat med Eva Rydberg. De träffades redan under skoltiden, så småningom blev han hennes manager innan han började på SVT.
Gert Tornberg väver ihop en buddhistisk livssyn med sin kristna tro. ”Om Livet och döden” av Dalai Lama är en bok som betyder mycket för honom. Gert Tornberg försöker finnas till för andra. Varje kväll frågar han sig om han har gjort något bra under dagen.
– Det viktigaste är hur man är som människa. Jag tror att man får betala i nästa liv för vad man gjort i detta liv.
Att anordna välgörenhetsgalor är ett av Gert Tornbergs sätt att göra gott. Hans breda kontaktnät i artistvärlden har underlättat. Noaks Ark, Unicef och Bröstcancerfonden har varit några målgrupper. Så småningom hoppas han kunna ordna en gala med fokus på prostatacancer.
– Det är en sjukdom som behöver uppmärksammas. Män är tysta, de pratar inte om de drabbas.
Att jobba som volontär på hospis är något annat han funderar på. Och så skulle han gärna vilja skriva en bok om alla han mött.
– Men jag är mer en berättare så jag behöver någon som skulle kunna skriva.
Det har blivit dags att bryta upp. Flera aktiviteter är inbokade denna dag.
På telefonsvararen väntar nya meddelanden. Vänner ringer för att påminna om kvällens middag. Men först är det vinlotteri på gamla arbetsplatsen.
På väg ut med rosébuteljen under armen ringer Eva Rydberg som ska på semester till Frankrike. Hon blir rekommenderad ett lugnt familjehotell nära hav och restaurangstråk där Gert Tornberg själv bott med stor förnöjelse under en av sina många resor.
Bor: Radhus i Limhamn.
Yrke: Studioman, sminkör, studiovärd på SVT i Malmö.
Gör idag: Fest­- fixare, föredragshållare, frilansare inom tv och teater.
Familj: Gift med Joachim Bierwagen, tidigare köksmästare på Kockska krogen i Malmö.
Intressen: Människor, trädgård, resor — gärna Berlin.
Aktuell: Blir 65 den 2 augusti.
Firar: Reser på flodkryssning längs Donau.
Motto: Att finnas till för andra som behöver en.
Önskar sig: Ett tryggt liv med sina vänner.
Bra med att fylla 65: Man har lärt sig att vara rak.
På gång: Tredje galan till Git Gays minne på Hipp i september. Siw Malmkvist, Lill-Babs och Ann-Louise Hanson kommer. Lars-Åke Wilhelmsson är konferencier, och ett stipendium på 100 000 delas ut.
”Jag har haft ett fruktansvärt rikt liv.”
Gå till toppen