Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Hon skulpterade ”Sillagumman”

Konstnären Gunnel Frieberg har avlidit, 90 år gammal. I en intervju i Sydsvenskan 2004 berättade hon…

Gunnel Frieberg, här med sin skulptur Harlekin, intervjuades i Sydsvenskan 2004 när hon fyllde 85 år.Bild: Akriv: Kent Hult 2004
I en intervju i Sydsvenskan 2004 berättade hon om hur hon fick inspiration till skulpturen ”Silla-gumman” på Södra Fisktorget i Malmö.
– Under min skoltid på 1920- och 1930-talen gick jag varje dag längs kanalen och mötte sillagummorna som kom och körde med sina rullebörar med nyfångad sill. De berättade om sina slitsamma liv och hur många Sydsvenskan de hade stoppat in under kläderna för att inte frysa.
Torget fick inte sitt nuvarande namn förrän 1980, då fiskhandeln sedan länge upphört där, och det var i samband med det namn- bytet som Gunnel Friebergs skulptur avtäcktes.
Förutom ”Sillagumman” har hon också gjort ”Vågen av Östersjön” utanför Sjöfartsmuseet i Malmö och andra offentliga verk runtom i Sverige. Hennes skulpturer är även representerade på Nationalmuseum och på Norrköpings och Helsingborgs museer.
Gunnel Frieberg föddes 1919 i en läkarfamilj och fick som artonåring Stora tecknarpriset, en bedrift som Aftonbladet då kallade för en ”sensation i konstvärlden”.
För prissumman på 1 000 kronor kunde hon leva och studera konst i Paris under ett halvår. Därpå följde konststudier i Malmö, Köpenhamn, Stockholm och Italien.
Mellan 1949 och 2004 hade hon en kombinerad bostad och ateljé i Stockholmsförorten Björkhagen. Därefter flyttade hon till ett servicehem i Hammarbyhöjden. Somrarna tillbringade hon i stugan i Ljunghusen.
Gunnel Frieberg efterlämnar sonen Stefan, fem barnbarn och fem barnbarnsbarn samt en syster och en bror.
Gå till toppen