Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Protesterar mot islamiskt centrum

Grannarna till det blivande islamiska centret vid Östra Kyrkogården protesterar mot kommunens försäljning av den tänkta marken. Med en protestlista och flera skrivelser försöker de stoppa bygget.

I slutet av juni godkände tekniska nämnden försäljningen av den stora tomten vid Östra Kyrkogården till Det islamiska trossamfundet. Enligt de skisser trossamfundet lämnat in till kommunen kommer nästan hälften av den 2 500 kvadratmeter stora byggnaden bestå av en bönesal. Även ett badhus ingår i planerna.
Men idén om ett center som rymmer 1 500 personer i grannskapet har inte landat väl hos de boende. Dels har enskilda samlat in namnunderskrifter för att stoppa byggplanerna, och sedan har villaföreningen i området också överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten där man vill att den ska riva upp beslutet.
– Framförallt är vi oroliga över alla de trafikproblem som centret kommer att skapa, säger Tommy Starckw på villaföreningen Håkanstorp-Johanneslust.
– Vi har ju sett hur man parkerar vid andra moskéer: man parkerar hur som helst, lagen följs inte, säger han.
– Dessutom tror vi att belastningen blir för stor på avloppssystemet som finns i området.
Men när ni klagar på trafik och avlopp, är inte det bara en förevändning för att ni egentligen inte vill ha moskén som granne?
– Nej absolut inte, vi har inget emot bygget i sig, men vi tycker att man ska göra affären på rätt sätt, säger Tommy Starck.
I ett överklagande till förvaltningsrätten, skriver villaföreningen att personerna bakom trossamfundet företräder ett fundamentalistiskt synsätt. Föreningen vänder sig också mot att centret endast vänder sig till muslimer.
Förutom villaföreningen har även enskilda grannarna samlat ihop 86 namnunderskrifter som de skickat in till förvaltningsrätten.
– Vi vill inte bli stämplade som rasister och vi vill leva i ett mångkulturellt samhälle, men vi vill också vara trygga där vi bor, säger en av grannarna som samlat in namnunderskrifterna och som inte vill ha sitt namn i tidningen.
–‑Det har ju varit mycket bränder och bråk vid moskén vid Rosengård och vi vill ju inte att det ska bli så här också, säger hon.
Men på fastighetskontoret tar man grannarnas protester med ro.
– Det finns en detaljplan som säger att tomten ska användas till den här typen av verksamhet, säger enhetschefen Dick Johansson.
– Det är som vilken församlingsverksamhet som helst, och jag har svårt att se att det kommer bli några bekymmer, varken med trafik eller annat, säger han.
Priset för tomten landade på 3,3 miljoner kronor. Även det upprör de boende i området.
– Det är ett underpris. De har sålt marken för 550 kronor per kvadratmeter, men när vi ska friköpa våra tomter får vi betala 3 000 kronor. Det är orättvist, säger Tommy Starck på villaföreningen.
Men enligt kommunen var försäljningen och värderingen av marken korrekt utförd.
– Tomten är inte avsedd för boende och är därför inte värd lika mycket, säger Dick Johansson på fastighetskontoret.
Gå till toppen