Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mardrömmen med SD måste inte leda till kaos

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
”Kaos hotar”, basunerar Aftonbladet ut när tidningen på tisdagen presenterar sin och United Minds nya opinionsundersökning.
Visst är resultatet oroväckande. En mardröm, i många avseenden. Absolut. Men det behöver inte alls bli kaos. Det handlar om hur mogna de etablerade partierna är att hantera situationen.
De borgerliga allianspartierna ligger tillsammans idag, enligt United Minds, på 45,9 procent.
De tre rödgröna partierna får 45,0 procent.
Oerhört jämnt med andra ord. Inget block skulle få egen majoritet med ett sådant valresultat, eftersom Sverigedemokraterna i denna mätning får så mycket som 6,5 procent.
Kommentarerna till TT är intressanta.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger sig kunna stötta en minoritetsregering, ungefär som Dansk folkeparti gör i Danmark, om hans parti får gehör för tre hjärtefrågor: minskad invandring, mer pengar till pensionärerna och hårdare tag mot brottsligheten.
Idag finns det, som väl är, inte mycket som talar för att Åkesson har rätt – att blocken när det kommer till kritan är beredda att sätta sig ner och diskutera ett samarbete med Sverigedemokraterna.
Det är mycket mer sannolikt – och ansvarsfullt och demokratiskt aptitligt – att alla riksdagspartier mentalt ställer in sig på att behöva samtala över blockgränsen efter valet den 19 september.
De borgerliga kan och bör bjuda in Miljöpartiet till samarbete. De rödgröna kan och bör rikta en invit till Centern och Folkpartiet, även om det realistiska i en sådan konstellation kan diskuteras.
Samarbete med Sverigedemokraterna?
Nej, tack.
Kaos i riksdagen?
Nej, inte nödvändigtvis.
Gå till toppen