Lund

Svettigt sommarlov i ishallen

I sommarhettan har ett tunt istäcke lagt sig över delar av sydvästra Lund. Eller för att vara exakt – i ishallen i Arenan. Här tränar Frida Salehi, 10, och hennes kompisar i Lunds konståkningsklubb.

LUND. – Jag hade aldrig klarat mig om jag inte fått åka skridskor, säger Frida Salehi övertygande.
På måndagen startade säsongen för Lunds konståkare genom det hemmaläger som arrangeras hela veckan. Ett trettiotal av dem medverkar.
För att få tillräckligt hård isyta går kylanläggningen för fullt. Att det är kallt känns i skinnet för den som lämnar sommarvärmen och tar steget in i hallen – en temperaturskillnad på 25 grader.
Matilda Karlsson, 9, har tjocka kläder på sig och fryser inte. För att inte slå sig när hon vurpar på isen har hon knäskydd.
– Hjälmen får man ta av sig när Anton och Olga (tränarparet) godkänner det. Jag har tagit av den, säger hon.
Anton heter Tereshehenko i efternamn och Olga heter Kydum. Paret kommer ursprungligen ifrån Ukraina och är i Lund för att under några år arbeta som huvudtränare för konst­åkarklubben.
– Förutsättningarna är bra i Lund vilket innebär att de här barnen och ungdomarna kan bli väldigt bra. När jag var ung och tränade sa min far till mig – ”det är som ett jobb för dig, det krävs mycket träning varje dag”. Skillnaden med Sverige är att här ser man inte alltid så allvarligt på det – här kan man åka skridsko för att det är skoj. Men det finns även möjligheter för dem som vill bli riktigt duktiga, säger Anton Tereshehenko.
Tre åkare i Lunds KK, som för övrigt 50-årsjubilerar i oktober, tävlar i den nyskapade elitserien som är den högsta tävlingsklassen i landet. De tre är Nora Falk, 13, Palina Boukov, 14, och Elin Gullstrand, 14.
På den här nivån har flickorna tio-tolv timmars isträning varje vecka utöver konditions- och styrketräningspassen för att ligga på topp inför säsongstarten av elitserien i mitten av september.
Gå till toppen