Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Säger du ofta emot andra?

Hampus Holmer, 20 år, nyss hemkommen från debatt-EM i Amsterdam som till hösten kommer att starta en…

– Ja, jag är en sån som hamnar i debatter hela tiden. Ofta vinner jag på walk over eftersom folk inte orkar diskutera mer.
När kom du på att du ville hålla på med debatt?
– Jag såg filmen Rushmore och blev fascinerad av debattävlingar. Då gick jag på gymnasiet och försökte starta en klubb men intresset var inte tillräckligt stort där.
Hur gick det i EM?
– Resultatmässigt gick det inte jättebra. Vårt lag vann tre debatter av åtta, vilket innebar att vi inte gick vidare till final. Men det här var första gången som Sverige representerades och vi vann över två lag från London School of Economics som är ett av världens bästa universitet.
Hu fungerar en debattävling?
– Det är ganska intrikat. Formen kallas brittisk parlamentsmetod. Man kan säga att ett lag försvarar en motion och det andra laget är opposition. Sen finns två lag till som står på respektive sida.
Vad argumenterar man om?
– I finalen var förslaget att högre stående primater skulle ha samma rättigheter som barn. Det är roligt att försvara något man inte själv tycker. I slutändan är man så inne i det att man faktiskt tycker tvärtemot sig själv.
Har du något knep för hur man ska vinna ­debatter i vardagen?
– Det viktiga är att vara så kallblodig man kan. Om man till exempel bråkar om en parkeringsplats så kommer den andre att bli stum om man säger något genomtänkt istället för att bara häva ur sig något.
Gå till toppen